Megszavazták az új alkotmányt az egyiptomiak

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi szavazók 63,8 százaléknyi "igen" vokssal jóváhagyták az ország új alkotmányát - jelentette be kedden az országos választási bizottság. A hivatalos adatok szerint a jogosultak 32,9 százaléka vett részt a népszavazáson.
Vágólapra másolva!

A bejelentéssel az iszlamisták által kidolgozott alaptörvény Egyiptom első alkotmánya lesz a múlt év elején kezdődött felkelés óta, amely közel harmincévi tekintélyuralmi kormányzás után elűzte hivatalából Hoszni Mubarak elnököt.

A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen, mondván, hogy az az iszlám jog uralmát teremti meg Egyiptomban, korlátozza a szabadságjogokat, a személyes szabadságot, a nők és a kisebbségek jogait. Az ellenzék egyébként vitatja a referendum eredményét is.

A kétfordulós szavazás idején több civil szervezet szabálytalanságokat és csalásokat panaszolt fel. Számir Abu el-Maati bíró, az országos választási bizottság elnöke tagadta azokat az állításokat, hogy a szavazásnál hiányzott a megfelelő ellenőrzés, közölte ugyanakkor, hogy a bizottsághoz érkeztek panaszok, és azokat mind kivizsgálták.

A hivatalos eredmények igen közel állnak az új alkotmányt támogató fő szervezet, a Muzulmán Testvériség korábban közölt nem hivatalos eredményeihez. Az alkotmány jóváhagyása után most két hónapon belül lebonyolíthatják az új parlamenti választásokat, és hivatalba léphet az új kormány.

Az egyiptomi eseményeket ezen az oldalon követheti folyamatosan.