Bátyja szerint vicc az új észak-koreai vezető kinevezése

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai politikai elit bábjaként írta le egy megjelenés előtt álló könyv szerint az apja halála után az ország élére kerülő Kim Dzsong Unt bátyja, a korábban Kim Dzsong Il utódjának tartott Kim Dzsong Nam. Nam szerint Un bukását az esetlegesen bekövetkező reformok sem odázhatják el.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Un és az észak-koreai rezsim bukására számít a decemberben elhunyt Kim Dzsong Il legidősebb fia, Kim Dzsong Nam. Kim Dzsong Nam szerint reformokkal vagy anélkül, de el fog bukni Észak-Korea - írja a brit Guardian egy megjelenés előtt álló könyvre hivatkozva, amelynek szerzője állítása szerint az elmúlt hét évben háromszor is találkozott Kim Dzsong Nammal, akivel egyébként rendszeresen e-mailezett is.

A könyv szerint Kim Dzsong Nam öccse hatalomra kerülését egy viccként írta le, és állította, hogy még maga Kim Dzsong Il is a hatalom átörökítése ellen érvelt korábban. "A Kim Dzsong Un-féle rezsim nem tart majd sokáig. Kétlem, hogy az öcsém képes lesz kielégíteni az észak-koreai nép ígényeit. Kim Dzsong Un csak egy báb, akit a háttérből a politikai elit irányít" - derül ki a könyvből. Azt egyelőre nem tudni, hogy a könyv valóban Kim Dzsong Nam idézeteit tartalmazza-e, Nam korábban ritkán állt csak szóba újságírókkal, és akkor is csak röviden nyilatkozott.

A könyvet szerző japán újságíró Kim Dzsong Namot kellemes személyiségként írta le, akiben szerinte nincsenek olyan ambíciók, hogy ő vezesse Észak-Koreát. "Időnként leveleztünk, és amikor azt javasoltam neki, hogy készítsünk egy könyvet az e-mailekből, beleegyezett. Apja halála után azonban el akarta halasztani a kiadást, később viszont egyetértett azzal, hogy még az előtt meg kéne jelentetni a könyvet, mielőtt bármi érdemi dolog történne Észak-Koreában" - mondta a könyvről a szerző, Yoji Gomi.

Észak-Korea-szakértők szerint azonban amíg Kim Dzsong Nam személyesen nem erősíti meg, hogy valóban tőle származnak a könybeli ídézetek, megkérdőjelezhető azok valóságtartalma.

Kim Dzsong Namot 2001 májusában letartóztatták a tokiói Narita repülőtéren, mert hamis útlevéllel érkezett az országba. Több napig előzetesben tartották, majd kiutasították az országból, és a japán kormány parancsára Kínába küldték. Az incidens Észak-Korea és Kína számára is kínos volt, és Kim Dzsong Nam, akit addig apja örökösének tekintettek, kiesett a diktátor kegyeiből. Nam azóta Kínában és Makaón tölti a legtöbb idejét. Az állítólag Namot idéző könyv szerint az észak-koreai vezetők, így Kim Dzsong Un is rendszeresen utazott külföldre hamis útlevéllel.