Észak-Korea először kapott lisztadományt vezetője halála óta Dél-Koreától

Vágólapra másolva!
Egy 180 tonnás lisztadományt küldött Dél-Korea Észak-Koreának.
Vágólapra másolva!

Útnak indult Dél-Koreából Észak-Koreába egy 180 tonna lisztet tartalmazó segélyszállítmány, amely az első lisztadomány Kim Dzsong Il észak-koreai vezető decemberi halála óta. Az AP televíziójának felvételein látszott pénteken, amint a teherautók áthaladnak a határon.

Az országegyesítés ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium közölte: a gyerekeknek szánt szállítmányt elkíséri több civilszervezeti tisztségviselő. Január elején már küldtek délről északra egy segélyszállítmányt, de akkor azt nem kísérték dél-koreai tisztségviselők.

Kim Dzsong Il halála óta a fia, Kim Dzsong Un vezette új phenjani irányítás hangoztatja, hogy semmilyen ügyben nem hajlandó tárgyalni a jelenlegi dél-koreai kormánnyal. Szöul pedig azt mondja, hogy addig nem újítja fel a nagyobb volumenű segélyszállítmányokat, amíg Phenjan egyértelműen nem tesz lépéseket atomfegyverprogramja felszámolására.

Az AP hírügynökség a világon elsőként nyithatott irodát Észak-Koreában. Az AP az észak-koreai állami hírügynökség székházában működik.