Szigorította a Szíriával szembeni szankciókat az EU

Vágólapra másolva!
A Mol horvátországi leányvállalata, az INA is felfüggeszti tevékenységét Szíriában. A damaszkuszi vezetés szerint siker volt a vasárnapi népszavazás az alkotmány módosításáról, így hárpom hónapon belül választásokat tartanak. Az ellenzék szerint egy megoldás van: az elnök lemondása.
Vágólapra másolva!

A Szíriával szembeni szankciós intézkedések megszigorításáról döntöttek hétfői ülésükön az EU-országok diplomáciai irányítói - közölték Brüsszelben.

Uniós források korábbi tájékoztatása szerint a szíriai ellenzékkel szemben brutális erőszakkal fellépő damaszkuszi rezsim hét további tagjával bővül az uniós beutazási tilalommal, valamint vagyonzárlattal sújtott szíriai személyek köre, miközben egy nevet levesznek erről a feketelistáról. Gazdasági jelentőségét illetően az új intézkedések közül kiemelkedik a szíriai központi bank Európában elérhető javainak befagyasztása.

Mindeközben a Budapesti Értéktőzsde honlapján a Mol Nyrt. bejelentette, hogy horvátországi leányvállalata, az INA felfüggeszti szíriai tevékenységét. A tájékoztatás szerint az INA és a Mol-csoport sem számol Szíriából származó bevétellel, illetve a rá eső termelésrészesedés realizálásával a közeljövőben, a valamennyi üzleti tevékenysége átmeneti felfüggesztéséről szóló "force major" megszűnéséig.

A "force major" egy - a szerződésekben meghatározott - jogi kikötés, amely megengedi a kötelezettségek és működés felfüggesztését vagy átmeneti megszakítását olyan esetekben, amelyekre a szerződő feleknek nincs ráhatásuk. Ilyen helyzet lehet többek között az áradás, földrengés, felkelések, zavargások vagy háborús körülmények. A "force major" értesítés nem jelenti a szerződés megszűnését és a projektből való egyidejű kilépést. A kiváltó körülmények megszűnését követően a szerződés a felek károsodása nélkül folytatódik.

A szíriai belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy az új alkotmányról tartott vasárnapi népszavazáson részt vevők 89,4 százaléka igennel voksolt a dokumentumra. Szerinte a jogosultak több mint fele, 57,4 százaléka vett részt, vagyis mintegy 8,4 millió állampolgár. Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint az új alkotmány megnyitja az utat a három hónapon belül megrendezendő többpárti választás előtt.

A dokumentum leglátványosabb változtatása az 1973-as alkotmány 8. cikkében történt, amely kikötötte, hogy a kormányzó Baasz Párt "az állam és a társadalom vezetője"; az új változat "politikai pluralizmust" hirdet. Az államfő kezében ugyanakkor jelentős hatalom marad: ő választhatja ki a kormányfőt - a parlamenti többségtől függetlenül -, és bizonyos esetekben elutasíthat törvényeket.

Az ellenzék legnagyobb része a referendum bojkottjára szólította fel támogatóit, és kijelentette: csak azt fogadja el, ha Aszad lemond.