Az indiai otthonok közel felében nincs mellékhelyiség

Vágólapra másolva!
A legfrissebb indiai népszámlálási adatok szerint a háztartások közel fele a szabadban végzi a dolgát, mert otthonához nem tartozik mellékhelyiség. Mobiltelefon minden második házban van és emelkedett a televíziókészülékkel rendelkezők száma, az internethez való hozzáférés viszont alig haladja meg a három százalékot.
Vágólapra másolva!

Indiában az otthonok közel felében nincs mellékhelyiség, de van mobiltelefon - írja a brit BBC csatorna online kiadása az indiai népszámlálási adatokra hivatkozva. A több mint 245 millió háztartás csupán 46,9 százalékéban van illemhely, miközben a háztartások 49,8 százaléka a szabadban végzi dolgát. A maradék alig több, mint három százalék nyilvános vécét használ. A népszámlálási adatok szerint a lakások 63,2 százalékában van mobiltelefon, tizenhat százalékkal emelkedett azon háztartások száma, ahol van televízió, a rádió használata viszont 15 százalékkal visszaesett. Az internetkapcsolattal rendelkező számítógépek száma alig haladja meg a 3 százalékot.

Elemzők szerint az adatok hűen tükrözik az indiai társadalomban tapasztalható ellentmondásokat. Egy olyan ország képe rajzolódik ki, ahol milliók jutnak hozzá a magas szintű technológiákhoz és a fogyasztási javakhoz, miközben még többen vannak azok a szegények, akiknek életében az alapvető szolgáltatások sem adottak - írja a BBC.

A kelet-indiai Jharkhand tartományban az otthonok 77 százalékában nincs illemhely, két másik tartományban is hasonló arányú a szám. A három tartomány egyébként India legszegényebb államai között van, amelyekben a lakosság nagy része kevesebb mint napi egy dollárból él.

"Kulturális és tradicionális okok, az oktatás hiánya az elsődleges okai a higiénia ilyen szintű hiányának. Sok tennivalónk van még ezen a területen" - mondta az egyik népszámlálási biztos.