Letiltják az európai vásárlásról a szíriai elnök feleségét

Vágólapra másolva!
A brit származású Aszma el-Aszad az utóbbi időben drága bútorokat és ékszereket rendelt magának Londonból és Párizsból, sőt egyik barátjának e-mailben azt írta, már alig várja a mintegy 1,3 millió forintos Christian Louboutin cipőjét. Közben a szíriai erőszak eddig nyolcezer halálos áldozatot követelt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió (EU) tagállamai péntektől megtiltják Bassár el-Aszad szíriai elnök feleségének, hogy az unió területére utazzon, vagy ott vásároljon - közölték szerdán európai diplomaták. Az EU már eddig is szankciók sorával, egyebek közt olajembargóval reagált a szíriai felkelők elleni kormányzati erőszakra, és most újabb megszorításokat tervez bevezetni az Aszad-rezsim ellen.

A brit származású egykori befektetési bankár, Aszma el-Aszad korábban a nyugati értékek által inspirált nő képét mutatta, ám mára sok szíriai szemében gyűlölt személlyé vált. Aszma az elmúlt egy évben mindvégig ott állt férje oldalán, miközben Bassár el-Aszad utasításokat adott annak a kormányellenes felkelésnek a leverésére, amelyben az ENSZ becslései szerint legalább nyolcezer ember veszítette életét.

Aszma az elmúlt hetekben különösen a média figyelmének előterébe került, miután a Guardian című brit napilap nyilvánosságra hozta a férje és közte zajlott e-mailezéseket. A levelek tanúsága szerint miközben Szíriában véres megtorlások zajlottak, Aszma dollárezrekért rendelt meg Londonból drága bútorokat, gyertyatartókat és csillárokat, Párizsból ékszereket, és több számot is letöltött az iTunesról.

A Guardian beszámolója szerint Aszma februárban küldött egy "Hamarosan érkezik a Christian Louboutin cipőm" tárgyú levelet egy barátjának. A levélben az állt, hogy a szíriai first lady megrendelt egy kristályokkal kirakott, tizenhat centis magas sarkút, 3795 fontért, vagyis mintegy egymillió-háromszázhuszonnyolcezer forintért.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei pénteken Aszad feleségének és még tizenegy szíriai személynek tervezik megtiltani a belépést, és további szankciók is várhatóak, bár ezek teljes listája csak az EU külügyminisztereinek jóváhagyása után lesz nyilvános.