Ismét afgán egyenruhát viselő merénylő lőtt le egy NATO-katonát

Vágólapra másolva!
Idén már húsz szövetséges katona esett áldozatul olyan támadásnak, amelyben barátnak vélt afgán egyenruhás nyitott rá tüzet. A legújabb támadásban Afganisztán keleti részén lőttek le egy NATO-katonát - közölte az ISAF.
Vágólapra másolva!

Afgán katonai egyenruhát viselő férfi lőtt le egy NATO-katonát pénteken Afganisztán keleti részén - jelentette a közép-ázsiai országban állomásozó, NATO vezette nemzetközi biztonsági erő, az ISAF. A támadásnak áldozatul esett NATO-katona nemzetiségét egyelőre nem közölték, és nem tártak fel részleteket a gyilkosságról sem. Az érintett térségben ugyanakkor főként amerikai katonák teljesítenek szolgálatot.

Az idén ez már a huszadik eset volt, hogy afgán katonai vagy rendőregyenruhás merénylők NATO-katonákat öltek meg. A merényleteket feltehetően a hadsereg és rendőrség soraiba beszivárgó felkelők, illetve tálibok követték el. Egyes elemzők szerint ezek a merényletek a külföldi katonák elleni hadviselés újabb módszerének számítanak az öngyilkos és az útbombás támadások mellett, az ISAF szerint azonban személyes konfliktusok vagy ideológiai ellentétek is vezethettek a merényletekhez.

A merényletek jelentősen rombolják a bizalmat az ISAF és az afgán hadsereg katonái között, ami szintén célja lehet az afganisztáni felkelőknek. A nemzetközi haderő legkésőbb 2014 végéig kivonul Afganisztánból, addig azonban át kell adnia a biztonsági feladatok ellátását az ázsiai ország fegyveres erőinek, amelyek kiképzését is jórészt az ISAF végzi.