Bekérette a román külügy a magyar nagykövetet

Vágólapra másolva!
A magyar külügyminisztérium szerda esti közleménye szerint a román kormány nem nézi jó szemmel Nyírő József, emigrációban elhunyt erdélyi író tervezett székelyudvarhelyi újratemetését.
Vágólapra másolva!

A román külügyminisztérium kedden bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét, Füzes Oszkárt - írja a külügyminisztérium közleménye. A román kormány kifogásolta Németh Zsoltnak, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő, korábban megfogalmazott kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyírő József, emigrációban elhunyt erdélyi író tervezett újratemetését.

Füzes Oszkár távolléte miatt Balázs Ádám ideglenes ügyvivő azt közölte a román féllel, hogy a magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti. A magyar diplomata hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nyitott és várakozással tekint az új román kormánnyal történő együttműködés elé.

Az erdélyi Krónika szerdai értesülései szerint a román kormány megakadályozni készül Nyírő József író május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi újratemetését. Az erdélyi napilap szerint a külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomácia képviselőit, hogy "a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen" az újratemetés.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait május 23-án ravatalozzák fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahonnan a Boldogasszony Zarándokvonat kegyeleti kocsijában szállítják a Székelyföldre, majd a tervek szerint május 27-én, vasárnap temetik újra a székelyudvarhelyi római katolikus temetőben.