Vágólapra másolva!
Az 1995-ös srebrenicai népirtás egyik fő felelősének tartott Ratko Mladic Hágában zajló büntetőperét még május közepén napolták el meghatározatlan időre, az ügyéség súlyos eljárásbeli hibáira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Június 25-én folytatódik Ratko Mladicnak, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokának pere - jelentették be csütörtökön Hágában. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró Nemzetközi Törvényszék népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, tömeges nemi erőszakkal és emberek elűzésével vádolja a 70 éves volt tábornokot.

Mladic pere május 16-án kezdődött, ám másnap a bíró a tárgyalást meghatározatlan időre elnapolta, az ügyészség által elkövetett súlyos eljárásbeli hibákra hivatkozva.

Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetővel együtt a most hetvenéves Mladicot tartják az egyik fő felelősnek az 1995-ös srebrenicai népirtásért, valamint Szarajevó több ezer halálos áldozatot követelő, több hónapig tartó ostromáért. A háborúban összesen mintegy 100 ezren haltak meg, és 2,2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A két fő felelőst alapvetően ugyanazokkal a bűncselekményekkel vádolják. Csütörtökön az ügyészek a srebrenicai mészárlás előzményeiről és körülményeiről beszéltek. Bemutattak egy felvételt, amelyen a városba diadalmasan beérkező Mladic látszik, aki közli: ezt ajándékba adják a szerbeknek.