Adószedők szeretnének lenni a kínaiak

2012.06.12. 14:17

Rendőr, építész, adószedő: ezek a legnépszerűbb foglalkozások a kínai friss diplomások közt.

Rendőrtisztnek, építésznek és adószedőnek állnának legszívesebben a diplomájukat frissen kézhez kapó diákok Kínában - derült ki egy kutatásból.

A pekingi székhelyű Mycos kutatóintézet felmérése alapján a három foglalkozást az újonnan végzettek 78 százaléka tartotta vonzónak, miközben a rangsor másik végén a szállodai recepciós és a gépkezelő áll. A kutatás során csaknem 2100 oktatási intézmény több mint 460 000 diplomását kérdezték meg.

Iparági bontásban a fiatalok a banki, a biztosító- és a biztonsági szektort nevezték meg a legjobb karrierlehetőséget nyújtó ágazatként, de például a dohányipar is versenyképes munkaadó. Továbbra is magas azok aránya, akik elsősorban kormányzati állásra pályáznának, mondván, hogy a közszolgának magasabb társadalmi rang jár, fix a munkaideje és különleges előnyöket élvez.

A kutatásból az is kiderül, hogy a 2011-ben végzettek 9,3 százaléka még mindig munkanélküli, ami több mint 570 ezer embert jelent. Ennek fő okaként a gazdaság lassulását, a strukturális munkanélküliséget és a valós munkaerő-piaci elvárásokat nem tükröző kínai oktatási rendszert nevezik meg a szakemberek. Ennek reformjára az elmúlt két évben már konkrét lépések születtek, ám a folyamat nehézkes, igazi változást eddig nem hozott.

Az ázsiai országban tavaly 6,6 millióan diplomáztak, számuk 2015-re a 7 milliót is meghaladhatja.