Rasszista vádak miatt magyarázkodik a kanadai jegybank

Vágólapra másolva!
Nagy felháborodást váltott ki a kanadai jegybank lépése, amellyel a pénzintézet törölt egy ázsiai kinézetű nőt az új 100 dolláros bankjegy grafikai tervéről. A bank vezetője utóbb bocsánatot kért és azt állította: nem volt rasszista motíváció a tervezés mögött.
Vágólapra másolva!

Elnézést kért a kanadai jegybank, amiért eltávolított egy ázsiai kinézetű nőt az új 100 dolláros bankjegy grafikai terveiről - írja internetes honlapján a BBC.

A bankjegymintán szereplő nőt, amelyet a kanadai orvostudomány fejlődését szimbolizálandó rajzoltak a legnagyobb címlet dizájntervére, a bank fókuszcsoportos vizsgálatai során érkezett panaszok nyomán később egy másik nővel helyettesítették.

A bank mentegetőzésében azzal magyarázta a történteket, hogy a tervezők a bankjegy újratervezésekor akaratlanul jelenítettek meg egy etnikai csoportot, nem pedig ahogy a bírálók értelmezték: rasszizmusból.

A Bank of Canada vezetője, Mark Carney sajnálatát fejezte ki, amiért nem feleltek meg a kanadaiak jogos elvárásainak és bocsánatot kért mindazoktól, akiket sértett az ábrázolás. Megígérte továbbá, hogy felülvizsgálják a bankjegy tervezési folyamatát.

A bank szerint a kifogásolt képnek egyébként egy dél-ázsiai nőt ábrázoló, valós fotó volt a kiindulópontja.