Obama elfogadta az újrajelölést

Vágólapra másolva!
Barack Obama és az alelnökjelölt Joe Biden is elfogadta csütörtök éjjel a Demokrata Párt újrajelölését. Az Egyesült Államokban november 6-án tartják az elnökválasztást. Obama beszédében azt ígérte, hogy az amerikai hadsereg lesz továbbra is a legerősebb a világon, de az államadósság csökkentésére és a gazdaság fellendítésére költené azt a pénzt, amely a háborúk befejezése miatt felszabadul. Azt is megígérte, hogy tíz év alatt több mint 4000 milliárd dollárral csökkenti az állami deficitet.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint csütörtök éjjel elfogadta az újrajelölést az amerikai elnöki posztra a demokraták charlotte-i országos konvencióján Barack Obama. A jelenlegi elnök Joe Biden alelnökkel az oldalán száll harcba az újraválasztásért, Mitt Romney republikánus elnökjelölt és Paul Ryan alelnökjelölt ellen. Biden szintén csütörtök éjjel fogadta el a újrajelölést.

"A választás, amely önök előtt áll, nemcsak két párt közötti. Amerika két útja között kell választaniuk. A jövőről alkotott két, alapvetően különböző elképzelés között" - mondta beszédében Obama.

"Nem azért választottak meg, hogy azt mondjam, amit hallani szeretnének, hanem azért, hogy az igazat mondjam önöknek. Közös erőfeszítésekre, megosztott felelősségre, valamint olyan merész és kitartó kísérletezésre lesz szükség, amilyet Franklin Roosevelt folytatott az egyetlen olyan válság idején, amely a mostaninál is rosszabb volt" - hangsúlyozta. "A problémáink megoldhatók, a kihívásoknak meg lehet felelni. Az út, amelyet mi ajánlunk, lehet, hogy nehezebb lesz, de jobb Amerikához vezet majd. Azt kérem önöktől, hogy válasszák ezt a jövőt!" - fogalmazott Obama. Mint mondta, jövőképe szerint az amerikaiak egymást segítve, annak tudatában haladnak majd ezen az úton, hogy nemcsak állampolgári jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak.

Az mondta: olyan országot szeretne, amelyben mindenkinek megadatik az esély a boldogulásra, ahol mindenki kiveszi részét a közös terhekből, és mindenki azonos szabályok szerint játszik. A négy évvel ezelőtti változást nem ő, hanem az amerikaiak hozták el, akik lehetővé tették az egészségbiztosítás kiterjesztését, a felsőoktatás megfizethetővé tételét, a homoszexuálisok emancipációját a hadseregben és Amerika két háborújának befejezését - tette hozzá.

Bírálta a republikánusokat, mert - mint mondta - múlt heti konvenciójukon az adócsökkentésen és a dereguláción kívül semmilyen más programot nem tudtak felmutatni. Kijelentette: olyan gazdaságot akar, amely többet exportál és amelyben kevesebb munkát szerveznek ki más országba.

Az Obama által felvázolt célok között szerepel, hogy 2016-ig egymillió új munkahely jöjjön létre az iparban, és hogy az amerikai export értéke 2014-re megduplázódjon. Az elnök tervei között szerepel, hogy felére csökkenjen a felsőoktatási költségek növekedési üteme, hogy a következő évtizedben 100 ezer új tanári állás jöjjön létre a reáltárgyakat oktatók számára, és hogy kétmillió munkás vegyen részt felnőttoktatásban.

Obama azt ígérte, hogy az amerikai hadsereg lesz továbbra is a legerősebb a világon, de egyúttal arról beszélt, hogy az államadósság csökkentésére és a gazdaság fellendítésére költené azt a pénzt, amely a háborúk befejezése miatt felszabadul. Hozzátette: tíz év alatt több mint 4000 milliárd dollárral csökkentené az állami deficitet. Az elnök beszédéből nem hiányzott az amerikai katonák méltatása a háborús áldozatokért - Obama ezt többször is megtette, míg riválisa, Mitt Romney nem beszélt a katonákról a múlt heti republikánus konvención.

Az elnök bírálta Romneyt amiatt, hogy szerinte leragadt a hidegháborús felfogásnál, és még mindig Oroszországot, nem pedig az al-Kaidát tartja Amerika fő ellenségének. Romney külpolitikai botlásait az est folyamán John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának elnöke is ostorozta. Washingtoni bennfentesek szerint Kerry - Susan Rice ENSZ-nagykövet mellett - eséllyel pályázik arra, hogy Obama győzelme esetén, Hillary Clinton előre bejelentett távozása miatt átvegye az amerikai külügyi tárca irányítását.

Az alelnökjelölt Biden elfogadó beszédében alapvetően Obama elnöki alkalmasságát méltatta, azt, hogy "mindig volt bátorsága meghozni a kemény döntéseket". Ezt az állítását az amerikai autóipar megmentésével és az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének likvidálásával támasztotta alá. "Oszama bin Laden halott, a General Motors pedig él" - ismételte meg saját, szállóigévé vált mondását az amerikai alelnök. "Amerika legjobb napjai még előttünk állnak" - mondta az alelnök, és Obamára, valamint saját magára utalva kijelentette: - "Befejezzük a küldetést!"