Felbőszült kínaiak bénították meg Japán gyárait

Vágólapra másolva!
Japán zászlókat égető tüntetők miatt állt le a termelés több japán tulajdonú kínai gyárban hétfőn. A néhány lakatlan sziget miatt egymásba harapó Kína és Japán konfliktusa ismét japán cégeket szorongat: a Panasonic és a Canon is leállította több Kínában található gyárát, de fájhat a feje a Toyotának is.
Vágólapra másolva!

Tovább mérgesedett hétfőn Kína és Japán konfliktusa, miután több japán tulajdonú kínai gyárban leállt a munka a Japán-ellenes tüntetések miatt. Az üzemekben a munkások által szervezett tüntetések miatt szünetel a termelés, a leállás a Panasonic és a Canon több kínai üzemét is érinti.

A két ország néhány vitatott hovatartozású lakatlan sziget miatt akaszkodott össze, amelyeket Japán, Kína és Tajvan is magáénak tekint, és amelyek a körülöttük lévő, nyersanyagokban gazdag tengeri területek miatt számítanak stratégiai fontosságúnak. A szigetek eddig japán magánszemélyek tulajdonában voltak, de a múlt héten a japán kormány úgy döntött, hogy államosítja, azaz megvásárolja azokat a korábbi gazdáitól. Ezzel az egyoldalú lépéssel nagy felháborodást váltottak ki a szigetet magukénak tekintő többi országban.

Forrás: Getty Images/Lam Yik Fei

A Kínában kirobbant Japán-ellenes tüntetések több helyen erőszakba torkolltak. A Panasonic három gyárában legalább két napra leállt a munka hétfőn, miután ezek két gyárat megtámadtak és megrongáltak a hétvégén utcára vonuló tömegek - jelentette az NHK japán televíziós csatorna. A Canon szintén három gyárát zárja be ideiglenesen. A két lézernyomtató-üzemben és egy fénymásológyárban a cég közlése szerint "elővigyázatosságból" szünetel a munka hétfőn és kedden.

Japán médiajelentések szerint vasárnap legalább 85 kínai városban rendeztek Japán-ellenes tüntetéseket, amelyeken a BBC szerint japán zászlókat égettek, és japán gyártmányú kocsikat támadtak meg. Vasárnap megmozdulások voltak Pekingben, Sanghajban és a Hongkonggal szomszédos Sencsenben is, utóbbiban a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal kergette szét a tüntetőket.

A helyzet a BBC által megszólaltatott elemzők szerint más szempontból is káros hatással van a Kínában működő japán cégekre, például a Toyotát is érzékenyen érinti: az autógyártó egyik kereskedésében gyújtogatás történt a hétvégén. "Határozottan azt látjuk, hogy a japán cégeket közvetlenül érintik a tüntetések" - mondta a brit televíziónak Shain Rein, a China Market Research Group elemzője. A konfliktust a múlt héten ráadásul tovább tetézte, hogy rejtélyes körülmények között meghalt Japán frissen kinevezett kínai nagykövete.

Forrás: Getty Images/Lam Yik Fei
Japán-ellenes tüntetők Kínában

Az elmúlt héten egy kínai gazdasági döntéshozó arra hívta fel a figyelmet, hogy a konfliktus megkeserítheti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat is. Ha gazdasági-diplomáciai szinten még nem is jelentkezett hatása a nézeteltérésnek, a tömegtüntetések miatt máris bezártak több gyárat és kereskedelmi egységet.

Nem ez az első alkalom, hogy Kína és Japán területi és politikai vitája gazdasági síkra terelődik. 2010-ben a vitatott szigetek miatt Kína a japán hi-tech iparhoz nélkülözhetetlen nyersanyagok, a ritkaföldfémek kivitelének radikális korlátozásával válaszolt Japánnak egy kínai hajóskapitány elfogása körül kialakult keménykedésben.