Áramszünetektől félhetnek a britek

Vágólapra másolva!
Öt év választja el Nagy-Britanniát az energiaválságtól. A brit áram- és gázpiacot felügyelő hatóság szerint drasztikusan csökkenni fognak az ország tartalékai.
Vágólapra másolva!

Importált gázra lesz kénytelen támaszkodni Nagy-Britannia a következő években, ez pedig az árak emelkedéséhez fog vezetni - jósolja az Ofgem, a brit áram- és gázpiacot felügyelő hatóság. A hirtelen változást az okozza, hogy a kormány a vártnál hamarabb tervezi leállítani a régi szénerőműveket, hogy megfeleljen az EU-s szabályozásnak.

Az Ofgem legutoljára három éve figyelmeztette arra a briteket, hogy az ország energiapolitikájának következtében jelentősen megemelkedhetnek az energiaárak. A hatóság legújabb jelentésében előrehozta az energiaválságra vonatkozó előrejelzéseit, mert a 2009-ben ígértnél hamarabb tervezik leállítani a szénerőműveket.

"A mindennapok és a gazdasági élet stabilitása miatt elengedhetetlenül fontos az elektromos ellátás biztonsága. A kormány ezért dolgozik a villamosenergia-piac reformján, hogy tiszta, megfizethető árú és biztonságos áramforrások legyenek elérhetők" - nyilatkozta Ed Davey, energetikáért felelős miniszter a BBC online kiadásának.

A brit erőműhálózat és infrastruktúra korszerűsítéséhez több mint 150 milliárd fontnyi befektetésre van szükség. Több fogyasztóvédelmi csoport intézett felhívást a kormányhoz, hogy minden erőforrást használjanak fel az áramszünetek elkerülésére.