A francia rendőrség összehangolt akcióban csapott le Strasbourgban egy férfira, aki annak a bandának a tagja lehetett, amely bombát dobott egy párizsi kóser boltra. Tucatnyi iszlámistát is őrizetbe vettek.

Országos terrorellenes akciót hajtott végre szombaton a francia rendőrség, amely lelőtt egy férfit Strasbourgban - írja internetes oldalán a BBC. Az akció során tucatnyi radikális iszlamistát is őrizetbe vettek. A razzia annak a nyomozásnak a része volt, amely során azt vizsgálták, ki dobhatott bombát egy párizsi kóser boltra. A Strasbourgban megölt gyanúsított tüzet nyitott a rendőrökre, akik az otthonában akarták őrizetbe venni. Az akció során három rendőr megsérült.

Egy másik veszélyes gyanúsított Párizsban szintén fegyverrel fogadta a nyomozókat, a dél-franciaországi Cannes-ban letartóztatottak viszont nem tanúsítottak ellenállást. A helyi zsidóközösségben nagy felháborodást váltott ki, amikor Párizs külvárosában, Sarcelles-ben szeptember közepén bombát dobtak a kóserboltra. A támadásban akkor egy ember sérült meg.

A terrorelhárítók szombaton megerősítették, hogy valamennyi őrizetbe vett személy az iszlám radikális szalafista mozgalomhoz tartozik és azzal gyanúsítják őket, hogy közvetve vagy közvetlenül részt vettek a kóser bolt elleni támadásban. A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a gyanúsítottak a közeljövőben nem készültek újabb támadásra, de volt egy listájuk "célpontokról". A rendőrök most azt szeretnék megállapítani, hogy a lista mire vonatkozott pontosan: konkrét későbbi merénylettervek helyszínét vagy csak a gyanúsítottak között szóba került lehetséges célpontokat tartalmazta. 

A szeptemberi támadáskor a rendőrök elutasították azt a feltételezést, hogy az ügynek közel lehet A muzulmánok ártatlansága című iszlámellenes film miatt a muzulmán világban kirobbant zavargásokhoz, amelynek kapcsán Párizsban az amerikai nagykövetség előtt egy betiltott iszlamista tüntetésen antiszemita jelszavakat skandáltak szalafista tüntetők. A franciaországi zsidó szervezeteket képviselő tanács (CRIF) azonban úgy vélte, hogy a támadásnak köze lehet a film által kiváltott indulatokhoz. Yossi Gal, Izrael párizsi nagykövete pedig elítélte "az antiszemita támadást".