Megint szíriai területet lőttek a törökök

Vágólapra másolva!
Újabb török település közelében csapódtak be szíriai lövedékek hétfőn hajnalban, a török hadsereg erre ismét ellencsapással reagált. Az újabb helyszín a korábbi határvillongásoktól 300 kilométerre nyugatra fekszik. Áldozatokról nem érkezett beszámoló.
Vágólapra másolva!

Újra szíriai területet támadt a török hadsereg hétfőn, miután kora hajnalban szíriai aknagránát csapódott be török felségterületen. Az incidens a Szíriával határos Hatay tartományban történt. A szíriai lövedék a határtól 150-200 méterre csapódott be török oldalon, Hacipasa körzetében, hajnali három óra körül.

A térségben a szíriai kormánycsapatok vívnak harcot a rezsim megdöntéséért küzdő lázadókkal.

Törökország azóta lő alkalmanként szíriai célpontokat, hogy a múlt szerdán szíriai aknák öt embert gyilkoltak meg a határhoz közel fekvő Akcakale településen, amely körülbelül 300 kilométerre keletre fekszik az újabb incidens helyszínétől. Az volt az első alkalom, hogy a török hadsereg aktív szerepet játszott a tavaly márciusban kitört tüntetéseket követő polgárháborúban. A település térségében vasárnap is átlőtt a török oldalra a szír hadsereg, ami ugyancsak válaszcsapást váltott ki török részről.

A török hadsereg már korábban is megerősítette állásait a szír-török határon, de a Reuters szíriai lázadó forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy öt katonákkal tömött török katonai teherautót láttak, amint a határon járőröztek Akcakale közelében.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn arra figyelmeztetett, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a határon tapasztalható erőszak elszabadul a térségben. A diplomata a strasbourgi World Forum for Democracy című rendezvényen beszélt arról is, hogy a határokon átcsapó szíriai polgárháborúnak Libanonban is súlyos következményei lehetnek.

Libanonban a szír határ mellett élők azzal vádolják a szíriai kormányerőket, hogy rendszeresen lőnek át aknavetőkkel és kézifegyverekkel libanoni területre, sőt, gyakran átcsapnak a határon, és menekülteket ragadnak magukkal.