Nem ússzuk meg a horvát közúti bírságokat

Vágólapra másolva!
Januártól Magyarországon is utoléri a horvát, osztrák és bolgár rendőrök által kiszabott bírság a szabálytalankodó autósokat.
Vágólapra másolva!

A jövő év elejétől az egymás országában elkövetett közlekedési szabálysértések büntetéseit is behajtják a bolgár, horvát, magyar és osztrák autósoktól a helyi hatóságok - a többi között erről írtak alá megállapodást csütörtökön Mátraházán a négy ország belügyi vezetői. A négyoldalú egyezmény az 50 eurónál nagyobb összegű szabálysértési büntetéseket kölcsönös behajását teszi lehetővé.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter azt mondta, az Európa Uniónak az a célkitűzése, hogy 2050-re már senki ne haljon meg a közutakon. Ennek elérését szolgálja a most aláírt egyezmény is, mely lehetővé teszi a szankciókról szóló információátadást és a büntetések kölcsönönös behajtását.

A Salzburg Fórum elnevezésű közép-európai belbiztonsági partnerség ülésén Pintér Sándor és Nebojsa Kirigin horvát belügyminiszter-helyettes kétoldalú megállapodást írt alá a Duna Rendészeti Koordinációs Központ létrehozásáról. A vízi úthoz kapcsolódó bűnözés elleni küzdelmet összehangoló, Mohácson felállítandó központ az uniós Duna-stratégiához kötődik.