Börtönbe küldtek két román minisztert

Vágólapra másolva!
Jogerősen három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a román legfelső bíróság két volt minisztert a májashurka-ügyként emlegetett korrupciós perben.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint 2007-ben a mezőgazdasági minisztérium élén álló Decebal Traian Remes több ízben fogadott el - a tárca korábbi vezetőjének, Ioan Avram Muresannak a közvetítésével - ajándékot és csúszópénzt egy üzletembertől előnyös állami megrendelésekért cserébe.

A nyomozók lefilmezték, amint Remes átveszi a 15 ezer eurós csúszópénzt Muresantól, illetve amint Muresan a megvesztegetés további részét képező - az ügyészek szerint májas hurkát és pálinkát tartalmazó - csomagot elviszi Remes házához. A felvételeket a román közszolgálati televízió is bemutatta, Remes másnap lemondott a miniszteri tisztségről.

A májashurka-ügy élénk közvitát váltott ki a román médiában az ügyészség által kiszivárogtatott bizonyítékok miatt is. Romániában bevett gyakorlat az úgynevezett médialincselés, amikor a nyomozóhatóságok információk kiszivárogtatásával lehetetlenítik el a meggyanúsított politikusokat a bírósági tárgyalás, olykor a bűnvádi eljárás beindítása előtt.

Remes hétfőn délelőtt önként jelentkezett a Máramaros megyei rendőrségen.

Muresan már börtönben ül egy másik korrupciós ügy miatt. Tavaly májusban a román igazságszolgáltatás - személyében - első ízben ítélt el jogerősen letöltendő börtönbüntetésre volt kormánytagot: Muresan hét év börtönbüntetést kapott amiatt, hogy 1996 és 2000 között mezőgazdasági miniszterként a tárca rendelkezésére álló pénzek eredeti rendeltetését megváltoztatta, 1,6 milliárd eurós kárt okozva a román államnak.