Vágólapra másolva!
Új-Zéland arra kötelezné a dohánygyárakat, hogy teljesen távolítsák el logójukat a cigarettásdobozokról, és tegyenek a helyükre a dohányzás veszélyeire felhívó képeket. A kormány azt is szeretné, ha 2025-ben már senki nem dohányozna az országban.
Vágólapra másolva!

A dohányzással kapcsolatos szabályok már így is rendkívül szigorúak, Új-Zéland viszont további szigorításokat tervez - írja az SFGate.com. A kormány arra kötelezné a dohánygyárakat, hogy távolítsák el logójukat a cigaretta csomagolásáról, és helyére a dohányzás káros hatásaira felhívó képeket tegyenek. A csomagolási törvénynek hívott rendelkezés "eltávolítja a maradék vonzerőt a halált okozó termékről" - mondta az új-zélandi egészségügyi miniszter helyettese.

Új-Zéland már emelte a dohánytermék jövedéki adóját, és arra kötelezte az eladókat, hogy a pult alól árulják a cigarettát. A törvénytervezetet, amely egy decemberi ausztrál szabályozás nyomán született meg, hamarosan benyújtják a parlamentnek, de egy nemzetközi jogi per miatt csak jövőre léphetne életbe. Új-Zéland egyébként 2025-ig azt tervezi, hogy teljesen megszünteti a dohányzást az országban. Ennek érdekében a kormány további szigorításokat tervez: megtiltanák a dohányzást az autókban, a közterületeken és a túraútvonalakon is.