Magyar jezsuita tisztázza Ferenc pápa kérdéses szerepét

Vágólapra másolva!
Nem igaz, hogy a múlt héten Ferenc néven pápává választott Jorge Mario Bergoglio miatt tartóztatta le az argentin junta - állítja az egyik szerzetes, akit annak idején elhurcoltak. A magyar származású Jálics Ferenc szerint egy gerillákkal kapcsolatban álló nőismerősük miatt tartóztatták le őket.
Vágólapra másolva!

Cáfolta a Németországban élő, magyar származású jezsuita pap, Jálics Ferenc azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint 1976-ban Jorge Mario Bergoglio - Ferenc pápa - jelentette fel őt és egy paptársát az argentin katonai juntánál. "Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy a letartóztatásunkat Bergoglio atya kezdeményezte" - jelentette ki szerdán a 85 éves pap, aki jelenleg a bajorországi Wilhelmsthalban él.

Jálics a múlt héten pénteken - a jezsuita rend németországi honlapján idézték - viszont még azt állította, nem tud állást foglalni abban a kérdésben, hogy az új pápa - akkor még Jorge Mario Bergoglióként - milyen szerepet játszott a letartóztatásukban. Szombaton az argentínai diktatúra idején elhurcolt és megkínzott két jezsuita pap aktáját vizsgáló bírák egyike közölte, hogy az igazságszolgáltatás másfél évvel ezelőtt alaptalannak minősítette és elutasította a Ferenc pápa elleni vádaskodásokat.

Megvádolták

Bergoglio - akit március 13-án választottak pápává, és a Ferenc nevet vette fel - annak idején a jezsuiták argentínai provinciálisa volt. Bírálói szerint cinkos módon hallgatott az 1976 és 1983 közötti argentin katonai junták által elkövetett gyilkosságok és emberrablások idején.

Az egyik legfőbb vád az volt ellene, hogy szerepet játszott két, Argentínában tevékenykedő jezsuita atya, a magyar származású Jálics, valamint Orlando Yorio letartóztatásában, sőt, állítólag ő jelentette fel őket. Jálicsot és Yoriót 1976-ban hurcolták el az argentin haditengerészet tisztjei, és embertelen körülmények között tartották fogva őket, mert azt hitték róluk, hogy missziós tevékenységük közben baloldali gerillákkal álltak kapcsolatban. Szabadulása után Jálics elhagyta Argentínát, és Németországban telepedett le.

Szerdán azonban a vatikáni rádió által interneten közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy nem Bergoglio jelentette fel őket. Jálics Ferenc szerint egy hittérítő nő miatt tartóztatták le mindkettőjüket. A nő előbb velük működött együtt, majd a gerillák soraiba állt. A hatóságok letartóztatták a nőt, majd két-három nappal később őket is. Jálics szerint az őt kihallgató tiszt orosz kémnek tartotta őt, amikor meglátta, hogy Magyarországon született.

Egy hittérítő miatt volt az egész

Jálics Ferenc 1927-ben született Budapesten. Érettségi után lépett be a jezsuita rendbe. 1948-ban, a kommunista hatalomátvétel után elhagyta az országot. Előbb Chilében élt, ahol jezsuita papként tevékenykedett, majd 1957-ben Argentínába ment, és ott folytatta papi hivatását. Két paptársával együtt Buenos Aires egyik szegénynegyedébe költözött, hogy a szegényekkel éljen együtt. Amikor a katonai junta 1976-ban magához ragadta a hatalmat, azonnal tisztogatási akciókba kezdett a baloldali gerillákkal szimpatizálókkal, az ellenzékiekkel, továbbá a konfliktusban nem érintett, ártatlan polgári személyekkel szemben is. Jálicsot és Yoriót így tartóztatták le, az egyik leghírhedtebb börtönbe kerültek, és kínozták őket.

Ferenc pápa rágalomnak minősítette az argentin juntával való állítólagos együttműködéséről szóló állításokat, és azt állította, hogy nem a két jezsuita pap letartóztatásában, hanem utána a kiszabadításukban működött közre.