Vágólapra másolva!
Sarokba szoríthatja a magyar kormányt az Európai Bizottság, amely az uniós elveknek való magyar megfelelést gyorsított eljárásban vizsgálja. Az Európai Bizottság alelnöke szerint jó döntés volt bevenni a volt kommunista országokat, viszont a körmükre is kell nézni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament a jövő héten fejezi be annak elemzését, hogy a bírók nyugdíjazásáról szóló európai bírósági ítéletet miként hajtották végre Magyarországon - mondta Viviane Reding uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke egy előadásban. Az Európai Bíróság döntése alapján 750 bírót vissza kell helyezni a hivatalába.

Ez az egyik olyan téma, amelyen vizsgázik Magyarország, hogy a kormány jogszabályváltozásai megfelelnek-e az uniós normáknak. Reding azt mondta, hogy gyorsított eljárást indítottak annak érdekében, hogy Magyarországot több üggyel kapcsolatban is úgymond az Európai Bizottság elé állítsa.

Az Európai Bizottság már az első magyar alkotmánymódosítás elfogadása előtt közbelépett, de "Magyarország nem hallgatott rá" - mondta. A magyar alaptörvénynek a kétharmados parlamenti többség által történt elfogadása után a bizottság rögtön kérte az Európa Tanács együttműködését az alkotmányos ügyekben való közbelépésre.

"Az Európai Uniónak ugyanis csak - ahogyan én nevezem - egy atomfegyvere van. Ez a (lisszaboni) szerződésünk híres 7. cikkelye, amely lehetővé teszi, hogy az egy szavazat kivételével létrejövő egyetértés esetén egy tagállamot megfosszanak a szavazati jogától... Ilyesmit akkor lehet alkalmazni, ha valóban minden rosszul megy, és nincs közbenső mód a cselekvésre" - mondta az alelnök.

"Ahol problémát látok az inkább az, ahogy az intézmények működnek. Igazságügyi biztosként nagyon ideges leszek, amikor azt látom, hogy a tagállamaink némelyikében nem szavatolt a bíróságok függetlensége" - jelentette ki. Viviane Reding szerint a gazdaságok közötti eltérő fejlettségi szint problémája "gyógyítható", de a másik kérdés "a mentalitáshoz köthető".

"Ha valahol olyan rendszer van, ahol az intézmények közötti egyensúlyt, például a kormány, az ellenzék, a parlament és a legfelsőbb bíróság közötti egyensúlyt megbontották, az nagyon felidegesít, s ez egy olyan dolog, amellyel kapcsolatban tényleg közbe kell lépnünk, harcolnunk kell, hogy ez ne történhessen meg" - jelentette ki a biztos.

"Talán hallották, ahogy több alkalommal is beavatkoztam, amikor ebből a szempontból néhány új ország rosszul viselte magát. Ez nem tesz engem nagyon szeretetre méltóvá Magyarországon vagy Romániában" - tette hozzá az Európai Bizottság alelnöke.

Reding "nagyon helyes" politikai döntésnek nevezte, hogy az EU 12 olyan ország előtt nyitotta meg az ajtaját, amelyek korábban kommunista diktatúrában éltek, s még nem voltak felkészültek a belépésre. "Ha arra vártunk volna, hogy mindezek az országok eljussanak az unió szintjére, akkor még mindig várhatnánk. Ez volt az egyik oka annak, hogy miért vettük be őket az Európai Unióba, amely egyben egy nagy szolidaritási mechanizmus is" - mondta.