Schmitt Pál nyomában Ivan Gasparovic

Vágólapra másolva!
Helyesírási hibákkal tarkított mondatot írt egy emlékkönyvbe a szlovák államfő. A bejegyzésről készült felvétel bejárta a szlovák internetet, mire az államfői hivatal csak annyit reagált, hogy tévedni emberi dolog. 
Vágólapra másolva!

Súlyos nyelvtani hibákat követett el Ivan Gasparovic szlovák államfő, amikor nemrégiben Nyitrán egy nemzetközi bonsaikiállításon beírt az indonéz pavilon emlékkönyvébe. A pozsonyi indonéz nagykövetség által nyilvánosságra hozott felvétel szerint Gasparovic a "krásy" (szépség) szó végén az ipszilont lágy i-re cserélte (krási), ami a szlovák helyesírásban nagyon durva hibának számít. Ezt az általános iskola ötödik osztályában tanulják a gyerekek - jegyezte meg a Novinky.cz cseh hírportál.

A mindössze kilenc szóból álló mondatban Gasparovic ráadásul sem a vesszőt, sem a mondat végi pontot nem tette ki. "Errare humanum est", vagyis "Tévedni emberi dolog" - kommentálta újságírói kérdésre az esetet Marek Trubac, a szlovák köztársasági elnök szóvivője.

A Sme című napilap internetes kiadása megjegyezte: a kínos esetre alig fél évvel az után került sor, hogy Gasparovic analfabétának minősítette az újság egyik munkatársát, amikor az iránt érdeklődött, milyen okok miatt halogatja Jozef Centés, a korábbi parlament által megválasztott főügyész hivatalos kinevezését. "Ön analfabéta? Ön nem érti az alkotmánybíróság döntését" - mondta akkor Gasparovic a Sme riportérének.

Ingrid Hrubanovicová nyelvész szerint nem meglepő, hogy Gasparovic súlyos nyelvtani hibát vétett, mert úgy véli, hogy a szlovák politikusok és önkormányzati vezetők szövegei nyelvhelyességi szempontból gyakran sok kívánnivalót hagynak maguk mögött. A Gasparovic bejegyzését tartalmazó fénykép rövid időn belül felkerült a világhálóra, s Szlovákiában ezrek szórakoznak rajta - írja a Novinky.cz.

A mai szlovák államfő egyébként is elhíresült nyelvbotlásairól. Néhány éve, második elnökválasztási kampánya idején például kijelentette: nem volt egyszerű döntést hozni arról, hogy "induljak az államfő elnökének tisztségéért". "Több mint négyszáz napon át utazgattam Szlovákiában, ami majdnem egy év" - dicsekedett ugyancsak az akkori kampány egyik televíziós vitájában.

A korábbi magyar köztársasági elnök, Schmitt Pál is számos helyesírási hibát vétett hivatali ideje alatt. Egy hegyeshalmi csárda vendégkönyvébe például egy l-lel írta az államfő és az állomás szavakat.