Washington tárgyal a tálibokkal

Vágólapra másolva!
Béketárgyalásokba kezd az amerikai kormány a tálibokkal. A tét az Afganisztáni béke, a nemes célok hangoztatása ellenére azonban sokak szemében árulásnak tűnhet a lépés.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok béketárgyalásokba kezd a tálibok képviselőivel - mondta a BBC-nek egy, a Fehér Házban dolgozó tisztviselő. A tárgyalásokra azért van szükség, mert a NATO nemrég teljesen átadta az afganisztáni kormányerőknek az afgán állam védelmét.

A felek a katari Doha városában ülnek majd össze, ahol egyébként a tálibok a közelmúltban nyitottak hivatalos képviseletet. A megbeszéléseken természetesen Hamid Karzai afgán elnök kormánya is képviselteti majd magát. Az észak-írországi G-8 csúcson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy a tálibokkal való békefolyamatot az afgán kormánynak kell vezényelnie.

Amerikai kormányzati tisztségviselők a tálibokkal Dohában tervezett tárgyalásokkal kapcsolatban emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy a tálibok szakítsanak meg minden kapcsolatot az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, vessenek véget az erőszaknak, és tartsák tiszteletben az afgán alkotmányt, beleértve a nők, valamint a kisebbségek védelmét.

Az amerikaiak jelezték, hogy a tárgyalások megkezdését az első lépésnek tartják egy nagyon hosszú, de a béke felé vezető úton, azonban többek valószínűleg árulásként fogják értelmezni.

A tálibok képviselője a katari fővárosban, Dohában sajtóértekezleten jelentette be az iroda megnyitását, és utalt arra, hogy a tálibok az afganisztáni háború politikai megoldását akarják, ami elvezet egy új kormány felállításához és a külföldi megszállás megszűnéséhez. "Támogatjuk a háború politikai és békés megoldását, ami véget vet Afganisztán megszállásának, és garantálja az iszlám rendszert, valamint a biztonságot az országban" - hangzott a tálib állásfoglalás, amelyet az al-Dzsazíra katari hírtelevízió élőben közvetített. A tálibok jó kapcsolatokat akarnak Afganisztán szomszédaival is - jelentette ki a sajtóértekezletet tartó szóvivő. A tálibok szerint az új iroda azt a célt is szolgálja, hogy "más afgánokkal" való találkozók, továbbá az ENSZ-szel, valamint a médiával létesítendő kapcsolatfelvétel helyszíne legyen. Az épület homlokzatára kitűzték a fehér tálib zászlót, egy nagy tábla pedig azt hirdeti, hogy az épület az "Afganisztáni Iszlám Emirátus" képviselete.

Hamid Karzai kormányának egyik tisztségviselője kedden Kabulban azt állította, hogy a tálibok készek a béketárgyalásokra az afgán állammal is. Az idézett képviselő utalt arra, hogy erről titkos tárgyalások eredményeként jött létre megállapodás, azt azonban nem közölte, hogy ezeket a tárgyalásokat hol és mikor tartották. Kijelentette ugyanakkor, hogy a béketárgyalásokra minden bizonnyal a tálibok, valamint a Karzai elnök által 2010-ben a velük való tárgyalások céljából létrehozott nagy béketanács között kerülhet sor. A tálibok mindeddig elutasították a tárgyalásokat a Karzai-kormánnyal, amelyet az Egyesült Államok és más nyugati országok bábjának tekintettek.