Vágólapra másolva!
Végigcsinálja, amit elkezd, tökösebb, mint egy férfi, csak épp sokat költ a hajára – ezekkel jellemezték ismerői Viviane Reding uniós biztost, akit Magyarországon mostanában az Orbán-kormány elleni állítólagos összeesküvés főszervezőjeként ismerhettünk meg. Miért ilyen harcias ez  a nő?
Vágólapra másolva!

„Még te is lehetsz uniós biztos” – reagáltak többen a szerkesztőségben, amikor elmondtam, hogy Vivianie Redingről írok cikket. A most 62 éves luxemburgi Reding ugyanis újságíróként kezdte pályafutását az országa legnagyobb napilapjánál, a Luxemburger Wortnál. Újságírói függetlensége azonban nem tartott sokáig, mert 1979-ben elindult a luxemburgi parlamenti választásokon, ahol mandátumot szerzett a Keresztényszociális Néppárt színeiben. Reding ennek ellenére több mint húsz évig írt a Luxemburgrer Wortnak. De még a parlamenti képviselőség és az újságírás sem kötötte le minden energiáját, mert ezek mellett még arra is maradt ideje, hogy szülővárosa, Esch-sur-Alzette önkormányzatában képviselősködjön, és alelnökként irányítsa pártját. 1989-től kezdve már az Európai Parlamentben képviselte hazáját, de az újságírást csak akkor hagyta ott, amikor 1999-ben oktatási, kulturális és tudományos kérdésekkel foglalkozó biztossá választották.

Viviane Reding, igazságügyi kérdésekben, alapvető jogokban és állampolgársági ügyekben illetékes luxemburgi EU-biztos Forrás: AFP/John Thys

„Abban a korszakban lettem politikai újságíró, amikor a nők a sajtóban csak kertészkedésről, főzésről vagy bulvártémákról írtak. Sok újságírónőnek példaképe lettem, akik komolyabb témákkal akartak foglalkozni. Egy idő után aztán politikus lettem, mert sok olvasónak tetszett, amit írtam” – vázolta fel Reding már uniós biztosként egy női üzleti magazinnak röviden a pályafutását.

A nyilatkozatból áradó céltudatosság Reding politikusi pályájában is visszaköszön - mondta az Origónak a bizottság egyik, Reding munkáját ismerő munkatársa. Példaként azt hozta fel, ahogy Reding átverte a bizottságon egyik szívügyét, az uniós tőzsdei cégek felügyelőbizottságainál bevezetendő női kvóta ügyét. Reding ebben a ciklusban ezzel a témával hívta fel a leginkább magára a figyelmet Európában. "Le tudta vinni a problémát a hétköznapi emberek szintjére, közérthetővé tette, de ahhoz, hogy átverje a tagállamok lobbijain, hosszú elemzések, adatgyűjtések és végeérhetetlen egyeztetések kellettek, amelyek sikeréhez az ő személyiségére volt szükség.

Brüsszel-Budapest lövészárok

Reding már a harmadik ciklusát tapossa az Európai Bizottságban, és mindig volt egy olyan ügye, amelyet ma már minden európai ismer. Oktatási és kulturális biztosként ő volt az egyik élharcosa a minden évben tízezer diákot megmozgató Erasmus-programnak, a következő ciklusban pedig médiáért és telekommunikációért felelős biztosként ő küzdött azért, hogy legyenek alacsonyabbak, illetve szűnjenek meg teljesen a roaming-díjak, de ő intézte el azt is, hogy mindannyian regisztrálhassunk .eu-s domainnevet.

Ezeket az ügyeit itthon nem kötik a nevéhez, pedig Reding az utóbbi hónapokban állandó szereplője a magyar híreknek. Az alapjogokkal foglalkozó luxemburgi politikus nemrégiben egy Magyarországgal szembeni állítólagos összeesküvésben szerepelt: a Magyar Nemzet névtelen forrásra hivatkozva azt írta, hogy Reding a Bilderberg-csoport június eleji angliai konferenciáján arról beszélt, hogy civil szervezetekkel és Bajnai Gordonnal összefogva mindent megtesz a 2014-es magyar választások legitimitásának gyengítése érdekében. Állítólag arra hivatkozott, hogy az emberek már a szavazófülkében sem merik kifejezni akaratukat. A magyar kormány és Viviane Reding közötti konfliktus azonban nem ezzel kezdődött.

Navracsics Tibor és Viviane Reding Gödöllőn Forrás: AFP/Georges Gobet

A luxemburgi biztos először akkor kritizálta nyíltan a kormányt, amikor egy abortuszellenes plakátkampányhoz használta azt a pénzt, amit az EU eredetileg mindenféle szociális és kirekesztés-ellenes feladatara adott. Reding az új alaptörvényt követő törvénykezési hajrá után is kérdéseket fogalmazott meg több kérdésben, ami végül kötelezettségszegési eljáráshoz vezetett. Az ír gázoló kiadatásának ügyében Navracsics Tibor több levelet is írt neki, majd a magyar parlament külön határozatban ítélte el, amiért nem tett meg minden tőle telhetőt a kiadatásért.

Pedig a kormányzati ciklus elején még harmonikusnak tűnt a kormány és az uniós biztos viszonya. Reding nem szólt bele például a határon túli magyaroknak járó állampolgárság kérdésébe, majd a médiatörvény körüli vitákban is nagyon visszafogottan vett részt, és a médiaügyekért felelős Neelie Kroes-ra hárította a feladatot. A 2011-ben kihirdetett új alkotmányról sem beszélt különösebben kritikusan, azt mondta, hogy a tagországok jogköre az, hogy milyen alkotmányt írnak, a Bizottság csak az alkotmányból következő jogszabályokat vizsgálhatja.

Másoknak is odamond

„Ő a bizottság legtapasztaltabb és legkeményebb tagja. Talán még a holland médiáért felelős biztos, Neelie Kroes hasonló karakterű. Hozzájuk képest sehol nincsenek a férfi biztosok, olyan harcosan állnak ki egy-egy ügy mellett” – mesélte Redingről az Európai Parlament szocialista frakciójának egyik munkatársa. Bár a magyar sajtót olvasva úgy tűnhet, hogy Redingnek kimondottan az Orbán-kormány szúrja a szemét, több más országgal is összerúgta már a port.

Nem hagyta szó nélkül azt sem, amikor Victor Ponta román miniszterelnök a választások után néhány hónap alatt megpróbálta átalakítani az ország politikai rendszerét. „Nem lennék meglepve, ha a tagállamok úgy döntenének, hogy Románia ne zárhassa le az integrációs folyamatot” – mondta Reding a Reutersnak. A francia Nicolas Sarkozyvel akkor akaszkodott össze, amikor romákat toloncoltak ki Franciaországból - mire a francia elnök azt mondta Redingnek, hogy örömmel venné, ha Luxemburg be tudná fogadni a romákat, úgyis olyan közel van Franciaországhoz. De Reding az ukrán futball Európa Bajnokságra sem ment el, mert úgy vélte, hogy az országban megsértik az alapvető emberi jogokat azzal, ahogy Julija Timosenko volt kormányfővel bánnak.

Viviane Reding nem kivételezett, nem pikkelt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Reding hajthatatlan, megfontolt és körültekintő politikai karakterére egy másik jó példa a horvát csatalakozáskor képviselt álláspontja volt – mesélte a bizottságnál dolgozó beszélgetőtársunk. A horvátok éppen a magyar elnökség idején zárták le az uniós csatlakozáshoz szükséges tárgyalások jelentős részét, amikor már csak az igazságügyi kérdések maradtak hátra, és Redingnek pedig, mint alapjogokkal foglalkozó biztosnak kellett volna már csak rábólintania a horvát csatlakozásra. Ám a biztos szerint a horvát igazságszolgáltatás minősége még nem felelt meg az uniós tagság követelményeinek, és ebben nem volt hajlandó engedni egy tapodtat sem – emlékezett vissza bizottsági beszélgetőtársunk. Reding végül addig tárgyalt, annyi garanciát kért az igazságügyi rendszer minőségjavításához, míg végül rábólintott ő is a horvát csatlakozásra. A horvát csatlakozás körüli vacilláláshoz a beszélgetőtársunk szerint az is hozzájárult, hogy Reding egy kicsit mindig hazafele, Luxemburgba is beszél, és az ottaniak nem nagy barátai az EU további bővítésének.

Egy Redinggel hosszú ideig közeli munkakapcsolatban álló bizottsági forrásunk szerint ezek a konfliktusok sokkal inkább a biztosi portfóliójából adódnak, mint Reding személyiségéből. A Magyarországgal kapcsolatos üzeneteket és politikai akciókat sem hirtelen felindulásból követte el – mesélte a bizottsági beszélgetőtársunk. Redingre különösen jellemző az, ami az összes uniós biztos munkáját meghatározza, hogy csak az alatta dolgozó ezer fős nagyságrendű apparátus szakmai megalapozottságával lép valamit. Elképzelhetetlen, hogy egy biztos a politikai szeszélye alapján kezdjen egy formális, jogi következménnyel járó lépésbe. „Persze ez nem jelenti azt, hogy a médiában ne helyezhetné a stiláris hangsúlyokat oda, ahova akarja, vagy nincsenek kiemelt témái” – mondta.

Presztizskérdést csinál belőle

Más beszélgetőtársaink szerint Reding személyiségének is köze van ahhoz, hogy az alapjogokkal foglalkozó biztosként ő veri fel a legnagyobb port Európában. Reding szinte sosem visszakozik egy-egy ügyben, olykor a megváltozott körülmények, vagy az új fejlemények mellett is kitart eredeti álláspontja mellett - mondta egyikük. „Ha egyszer valamit kijelent valamit, még ha elhamarkodottan is, akkor kitart mellette és presztízskérdést csinál abból, hogy a kinyilvánított célját valamilyen módon elérje” – mondta a néppárti politikus.

Céltudatos, és ha valamit elhatároz, úgy is lesz Forrás: AFP/Georges Gobet

Redingre egyébként jellemző, hogy jól kommunikál, és minden részletre kiterjedően elmondja az üzeneteit, ami nem is csoda, hiszen "újságíró volt, és már több mint harminc éve a politikában van”. Ennek ellenére a háromgyerekes Redingnek csak egy klasszikus botránya volt. 2005-ben egy luxemburgi lap azt írta, hogy fülöp-szigeteki bejárónőjének ő szerzett munkavállalási engedélyt. Redinget egy luxemburgi kormánytag védte meg, és tagadta a vádakat.

Brüsszelben is az a legvadabb pletyka róla, hogy vagyonokat költ a hajára - mondták beszélgetőtársaink. Egyikük szerint a biztosok között ő volt az egyetlen, aki kicsit megpróbálta a hivatali taposómalmon túl is összerázni a bizottsági vezetőket, és rendszeresen tartott fogadásokat a házában, ami egyáltalán nem jellemző Brüsszelben. Ez már csak azért is meglepő, mert beszélgetőtársunk szerint Reding nagyon nehezen oldódó személyiség, ha nem munkáról van szó, akkor például "nem nagyon tud bekapcsolódni egy olyan beszélgetésbe, amikor férfiak a fociról beszélgetnek”.

"Nyílt titok Brüsszelben, hogy Reding pályázik a bizottság elnöki tisztségére” – mesélte az EP szocialista frakciójánál dolgozó beszélgetőtársunk, aki szerint ez is közrejátszhat abban, hogy erősebben kritizálja Magyarországot, mert így olyan, liberális és szocialista politikusokat is magában foglaló koalíciót tud maga mögé állítani, ami garancia lehet arra, hogy megkapja a pozíciót. Ezzel meg tudná koronázni az egyenes ívű, tökéletes uniós karrierjét, és lehetősége lenne valóra váltani sokat dédelgetett tervét, az Európai Egyesült Államokat.