Amerikai Egyesült Börtönállamok

Vágólapra másolva!
A világon minden negyedik börtönlakója az Egyesült Államokban van. A szám nem csak abszolút értékben hatalmas, a lakosság arányában mért bebörtönzöttségi mutatóban is magasan az amerikaiak vezetnek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban messze a legnagyobb a bebörtönzöttek aránya: 100 ezer lakosra 716 börtönlakó jut - írta a Huffington Post a Nemzetközi Börtönkutató Központ (International Centre for Prison Studies) kutatása alapján.

A második helyen álló St. Kitts and Navis áll 649 fegyenccel, a harmadik a Seychelles-szigetek 641 fogollyal. A lista élmezőnyében egyetlen fejlett ország sincs az USA-n kívül, bár Oroszország felfért a hetedik helyre 490 börtönlakóval.

A fejlett országokat tömörítő OECD-tagállamok között hatalmas az amerikai fölény a bebörtönzöttségi arányban. A második helyen Izrael áll, de csak százezer lakosonként 223 fővel, vagyis kevesebb mint a harmada az arány az amerikainál.

A Huffington Post szerint a hivatalos adatok alapján 2012 végén 1 571 013 fogva tartott volt az Egyesült Államok szövetségi börtöneiben. Ez azt jelenti, hogy harmadik éve csökkent a számuk, viszont hozzátette a lap azt is, hogy az állami és városi börtönök lakóit is hozzátéve a szám 2 millió fölötti lehet. Eszerint a világ börtönlakóinak a negyede az Egyesült Államokban van.