Fico pártja tarolt Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A kormányzó Smer érte el a legjobb eredményt a szlovákiai helyhatósági választásokon. A magyar választók voksaiért folytatott párharcból a Magyar Közösség Pártja (MKP) került ki győztesen.
Vágólapra másolva!

Országos átlagban a Robert Fico vezette kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) győzött a szombaton tartott negyedik szlovákiai megyei választáson. A részvételi arány a várakozásoknak megfelelően alacsony, országos átlagban 20,1 százalékos volt.

A megyei választásokon 8 szlovákiai megye 65 megyefőnökjelöltjére és közel kétezerhatszáz megyei képviselőjelöltjére voksolhattak a választók. A Smer által indított vagy a támogatásával indult megyefőnök-jelöltek 8 szlovákiai megye közül hétben az első helyre kerültek, és ők juttatták a legtöbb képviselőt a megyei képviseletekbe is.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) listáján vagy támogatásával indult jelöltek közül 39 jutott be megyei testületekbe. Közülük 34-en az MKP saját listáján indultak, egy függetlenként az MKP támogatásával, négyen pedig a pozsonyi megyében alkotott széleskörű jobboldali koalíciós listán.

A Most-Híd szlovák-magyar pártnak 17 megyei képviselőt sikerült bejuttatnia a megyei képviseletekbe. Közülük négyen a párt saját listáján, 13-an pedig különböző koalíciós listákonkerültek be a megyei képviseletekbe.

A szlovákiai megyei választásokon két magyar megyefőnök-jelölt is indult, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, és Nagy József, a Most-Híd képviselője személyében. Mindketten a nagyszombati megyében pályáztak, ahol Tibor Mikus, a jelenlegi megyefőnök kapta a legtöbb voksot. A magyar jelöltek versenyéből Berényi József került ki győztesen, a második legtöbb szavazattal bekerült a megyefőnök választás november 23-án sorra kerülő második körébe. Nagy József a negyedik helyen végzett.

Berényi József az MTI-nek nyilatkozva győzelemnek és óriási sikernek értékelte az MKP által elért eredményt. "Az eredmény súlyát tovább növeli, hogy azt parlamenten kívüli pártként értük el" - mondta. Nagy József azt mondta, a választás második fordulójában pártja támogatni kívánja a továbbjutott magyar jelöltet, Berényi Józsefet.