Nincs civil áldozata a jemeni légi katasztrófának

Vágólapra másolva!
Gyakorlórepülés közben szétszakadt és Jemen fővárosára zuhant egy szovjet gyártmányú vadászbombázó. A balesetben a pilóta szörnyethalt, a földön azonban csak három könnyebb sérültje volt a balesetnek.
Vágólapra másolva!

Több lakóház kigyulladt Szanaá Al-Asbahi nevű kerületében, ahová a gyakorlórepülés közben meghibásodott Szuhoj Szu-22-es vadászbombázó becsapódott hétfőn délelőtt. A kezdeti híradások még halottakról is beszámoltak, ám délután egy katonai forrás már azt nyilatkozta az Al-Dzsazírának, hogy a földön csupán hárman sérültek meg könnyebben a balesetben. A repülőgépet vezető pilóta szörnyethalt.

A katasztrófa oka egyelőre nem ismert. Az al-Dzsazírának szemtanúk arról számoltak be, hogy a repülőgép még a földet érés előtt több darabra szakadt szét. Az ilyen jellegű légi balesetek nem ritkák az arab országban.

Már csak maroknyi országban vannak hadrendben az elavult Szu-22-esek Forrás: Wikimedia Commons

Február 19-én szintén lakóházakra zuhant egy gyakorlórepülést végző Szu-22-es Szanaában, a katasztrófában 12-en meghaltak, 23-an megsérültek. Tavaly novemberben a légierő egy Antonov An-26-os szállítógépe zuhant egy piacra, ugyancsak gyakorlórepülés közben, a szerencsétlenségnek 6 halottja volt, köztük a pilóta.

A jemeni hadsereg légi támaszpontja a főváros repülőterének közvetlen közelében található. A repülőtér elhelyezkedése azért veszélyes, mert az ország légierejét többnyire elöregedett, szovjet gyártmányú repülőgépek teszik ki.