Mandela már nem lesz volt felesége szerint

Vágólapra másolva!
Bár jobban van, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök klinikailag már sosem lesz a régi a korábbi felesége nyilatkozatai szerint.
Vágólapra másolva!

A csaknem három hete kórházban ápolt, 94 éves volt dél-afrikai elnök állapota sokat javult, de klinikailag már soha nem lesz jól - közölte volt felesége, Winnie Madikizela-Mandela pénteken a sajtóval.

"Nem azért állok a rendelkezésükre, hogy orvosi kérdésekre válaszoljak, de ahhoz képes, hogy milyen volt az egészségi állapota napokkal ezelőtt, most sokkal jobban van, noha klinikailag már soha nem lesz jól" - mondta az asszony egy rögtönzött sajtótájékoztatón, korábbi otthonuk közelében, Sowetóban.

A volt dél-afrikai köztársasági elnök állapota vasárnap kritikussá vált, majd szerda éjszaka óta javult, és ismét stabil, noha még mindig válságos a dél-afrikai elnöki hivatal csütörtöki közlése szerint. Winnie Madikizela-Mandela - aki parlamenti képviselő, és 1957-től 1996-ig volt a politikus felesége - megköszönte a dél-afrikaiaknak azt a kedvességet, amelyben a családot részesítik. Cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a hatóságok elhallgatnák Mandela valóságos állapotát.

Nelson Mandela volt az első fekete bőrű dél-afrikai elnök. Huszonhét évet töltött börtönben azért, mert fellépett a faji megkülönböztetés ellen, és csak 1990 februárjában bocsátották szabadon. Az egykori elnök légúti problémái a börtönben töltött idő alatt alakultak ki.