Vádat emeltek a ricines levelet küldő színésznő ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A texasi szövetségi ügyészség pénteken vádat emelt Shannon Guess Richardson amerikai színésznő ellen, aki ricint tartalmazó levelet küldött Barack Obama amerikai elnöknek és Michael Bloombergnek, New York polgármesterének.

A 35 éves nő idén május 20. környékén hasonló, mérget és fenyegetést tartalmazó küldeményt adott fel a Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen elnevezésű csoport igazgatójának, Mark Glaze-nek is. A június 7-én letartóztatott Richardsonra, ha bűnösnek találják, az általa elküldött három fenyegető levél miatt egyenként ötévi szabadságvesztést szabhatnak ki. Az AP hírügynökség értesülései szerint a nő eredetileg férjét, Nathan Richardsont akarta gyanúba keverni a levelekkel a rendőrség előtt, a férfi ugyanis néhány hete el akart válni tőle. Az őrizetbe vett, harmadik házasságában lévő nő végül a poligráfos vizsgálatokon bukott le.

A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje, amely biológiai fegyverek egyik tipikus hatóanyagént szoktak használni. Bár a ricinus magjából hashajtó szert is lehet sajtolni, a hátramaradó toxin biológiai fegyverként is alkalmazható, mivel belélegzés után is képes mérgezni.