A McDonald's kihúzta a gyufát Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Hosszan tartó ellenségeskedéssé fajult a McDonald's és egy ausztrál kisváros lakosainak nézeteltérése. A világcég egy gyorséttermet akar építeni egy nemzeti parkhoz közel.
Vágólapra másolva!

A Melbourne-től 35 kilométerre keletre fekvő, amúgy nyugis, kétezer lélekszámú kisváros, Tecoma kész hadszíntérré változott a McDonald's és azok között, akik ellenzik, hogy a világcég egy éjjel-nappal nyitva tartó éttermet építsen egy őserdő szomszédságában, írja a BBC.

A tüntetők szerint a gyorsétterem túl közel épülne egy óvodához és egy általános iskolához, más üzleteket tönkretenne, és szétrombolna egy természeti élőhelyet, amely a vadvilágáról híres.

A helyi bíróság első fokon elutasította az étterem építési kérelmét, azonban a világcég továbbvitte az ügyet, és nyert, így belevágna a projektbe.

A küzdelem már két és fél éve tart. A múlt hónapban a tiltakozók egy petíciót juttattak el a cég chicagói központjába, a kérvényüket 97 ezren írták alá. A tüntetők egyik vezetője azt állítja, hogy a helyi lakosokat megkérdezték, és tízből csak egy ember nem ágál a McDonald's ötlete ellen. "A jogi engedélyt ugyan megszerezték, de az erkölcsit nem" - harciaskodott az ausztrálok szószólója. A projekt ellenzőinek fő gondja az, hogy ez az étterem egy nemzeti parkhoz nagyon közel épülne (egész Ausztráliában ez lenne a legközelebbi étterem egy nemzeti parkhoz), és tartanak a forgalom káros hatásaitól is.

A világcég azzal védekezik, hogy körültekintően jártak el, és egy családi éttermet akarnak felhúzni egy olyan autóút mellett, amely mellett amúgy is vannak már másfajta üzletek, outletek. A terület megfelelően körül van kerítve, nem lesz ezzel baj, védekeznek.

A tiltakozókat ez nem nyugtatta meg, azt ígérik, mindennap blokád alá vonják az étteremet, annak ellenére, hogy a bíróság megtiltotta nekik, hogy belépjenek az építési területre. Most egy bíró próbálkozik azzal, hogy a két fél közötti ellenségeskedésnek véget vessen, közvetíteni próbál a két harciaskodó fél között, a bíró költségeit a cég állja.