Már a választás kezdete előtt megvoltak az azeri eredmények

2013.10.10. 11:01

Ilham Aliyevet szerdán harmadszor választották Azerbajdzsán elnökévé, ám egy baki miatt a választási eredmények már kedd este napvilágra kerültek. Az ellenzék jelöltje csalás miatt támadja az eredményt.

Az azerbajdzsáni elnöki választásról előre lehetett tudni, hogy se szabad, se tisztességes nem lesz - írja a Washington Post. Ilham Aliyev 10 éve vette át az elnöki széket apjától, és az előző két választás során is túlnyomó többséggel győzött. Megfélemlítette az újságírókat és a szabadságjogokért küzdő aktivistákat, így már eleve alacsonyak voltak az elvárások a mostani választás tisztaságával kapcsolatban.

Ennek ellenére arra senki nem számított, hogy az eredmények már a választás előestéjén meglesznek. Az azeri választási bizottság mobiltelefonos alkalmazásában ugyanis már kedd este elérhetőek voltak az adatok, miszerint Aliyev 72,76%-kal győzött, míg fő ellenfele, Jamil Hasanli mindössze 7,4%-ot kapott. Az adatokat gyorsan visszahívták, a hivatalos magyarázat szerint a program fejlesztője egy teszt során véletlenül kiküldte a 2008-as választási eredményeket.

Aliyev szerdán végül a szavazatok közel 85 százalékát kapta, Hasanli pedig 5,5 százalékot ért el. Hasanli csütörtökön bejelentette, hogy megtámadja az eredményt, mivel a szavazás során számos szabálytalanság történt. Az ellenzéki politikus szerint előfordultak olyan esetek, amikor előre kitöltött szavazócédulák voltak a szavazóurnákban, másutt többször szavaztak emberek, illetve a rendőrség beavatkozott a választási folyamatba.