Már 2003-ban megmondta az FBI-nak, hol van bin Laden

Vágólapra másolva!
Egy amerikai drágakő-kereskedő állítja, hogy ő már 2003-ban tájékoztatta az amerikai hatóságokat Oszama bin Laden hollétéről.
Vágólapra másolva!

A 63 éves, amerikai Tom Lee ügyvédje levélben szólította fel az FBI-t, hogy utalják végre ügyfelének az Osama bin Laden keresésekor nyilvánosan felajánlott 25 millió dolláros (majdnem 5,4 milliárd forintos) nyomravezetői díjat. A gazdag drágakő-kereskedő ugyanis azt állítja, még 2003-ban tudta meg, hogy bin Laden a pakisztáni Pesavarban rejtőzik, és ezt az információt szinte azonnal megosztotta az amerikai hatóságokkal.

Lee állítása szerint egy pakisztáni hírszerző, akinek családjával évtizedek óta jó viszonyban van, beszélt neki a terroristavezér hollétéről – írja a Sky News hírportálja. Ebben az interpretációban tehát a pakisztáni titkosszolgálat minimum 2003 óta tudta, hogy bin Laden az országban bujkál.

Az amerikai üzletember nyilatkozatai szerint meglepődött azon, hogy az amerikai hatóságok 8 éven át nem tettek semmit. „Mivel mát többször szolgáltattam információt az amerikai titkosszolgálatoknak, most különösen meglepett a késlekedés. Az elmúlt 20 évben a kormány mindig azonnal cselekedett, amikor szivárogtattam nekik” – mondta.

Lee egyébként bin Laden 2011-es levadászása óta többször is megpróbálta behajtani a nyomravezetői jutalmat, egyelőre eredménytelenül. Az FBI nem kommentálta az ügyet.