Kimentették a bajba jutott magyart a Fülöp-szigetekről

Vágólapra másolva!
A férfi európaiként egyre kevésbé érezte biztonságban magát a katasztrófa sújtotta szigeten. Helikopterrel hozták ki a baptisták.
Vágólapra másolva!

Helikopterrel menekítette ki a Fülöp-szigeteki Biliranról a korábban eltűntnek hitt magyar férfit, D. Gábort és feleségét a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója. Pavelcze László korábban megbeszélt koordináták alapján némi keresés után talált rá a magyar fiatalemberre, aki már nagyon várta a segítséget. Mielőbb szerette volna elhagyni a szigetet – különösen az óta, hogy nem messze tőlük egy zsák rizsért megöltek egy embert.

A szeretetszolgálat közleménye szerint D. Gábor és felesége a körülményekhez képest jól vannak, de a férfi úgy érezte, hogy európaiként az adott körülmények között egyre kevésbé van biztonságban a katasztrófa sújtotta szigeten. Helyi idő szerint 8.45-kor érkeztek meg Cebura. Innen tovább repülnek Manilába, és a szükséges papírok beszerzése után reményük szerint holnap már Magyarországra utaznak.

A Fülöp-szigeteket sújtó Haiyan szupertájfun halálos áldozatainak száma 2000 és 2500 közé tehető, de semmiképpen nem éri el a korábban becsült tízezret. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai tovább dolgoznak Taclobanban a túlélő gyerekek között. A helyi baptista partnerekkel közösen Tacloban városában egy bentlakásos óvodát, Cebun pedig egy gyermekotthont hoz létre a Baptista Szeretetszolgálat.

A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A világszervezet azt közölte, hogy több mint háromszáz millió dollár (66,7 milliárd forint) segélyre van szükség a természeti katasztrófa által érintett százezrek megsegítésére.