Hodorkovszkij állami kártérítést kap

Vágólapra másolva!
Hárommillió forintnak megfelelő bánatpénzt kap Mihail Hodorkovszkij az orosz államtól, mert a strasbourgi bíróság szerint büntetőeljárása során megsértették az emberi jogait. A tízéves börtönből szabaduló egykori üzletember pénzére ugyanakkor egyből rá is teszi a kezét az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Az orosz állam 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) kártérítést utal át Mihail Hodorkovszkij korábbi olajmágnásnak az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése alapján - közölte szerdán az orosz pénzügyminisztérium.

Egy, az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint ezt a pénzt azonnal zárolhatják is az orosz üzletember számláján, mert a múlt pénteken elnöki kegyelemmel szabadult és Németországban tartózkodó Hodorkovszkijtól az orosz adóhivatal 17 milliárd rubelnyi (112 milliárd forint) adót követel. A strasbourgi bíróság szerint ez a követelés jogtalan.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága július 25-én megállapította, hogy a Jukosz orosz olajcég volt főrészvényesével és üzlettársával, Platon Lebegyevvel szemben csalás és adóelkerülés címén emelt vádak megalapozottak voltak ugyan, az elítélésükhöz vezető oroszországi eljárás során azonban megsértették emberi jogaikat.

Az már korábban biztossá vált, hogy a Jukosz-ügyekben perújrafelvétel lesz. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint az orosz legfelsőbb bíróság januárban készül újraindítani a 2005-ös ügy tárgyalását.

Hodorkovszkijt a múlt héten amnesztiával kiengedték a börtönből, miután alig néhány hónap maradt a tízéves büntetéséből.