A guineai fővárost is elérte az Ebola-járvány

Vágólapra másolva!
A kór feltűnése óta közel 100 esetet regisztráltak, 59 halállal végződött.
Vágólapra másolva!

Guinea több mint másfél millió lakosú fővárosát, Conakryt is elérte a nyugat-afrikai országban kitört ebolajárvány - közölte vasárnap az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). A guineai egészségügyi minisztérium szombaton azt erősítette meg, hogy a betegség az ország déli részén szedi áldozatait. A szaktárca szerint a kór február 9-i feltűnése óta közel 100 esetet regisztráltak, ebből 59 halállal végződött.

"Egy olyan országban, mint Guinea, ahol alacsony az egészségügyi infrastruktúra színvonala, egy ilyen járvány pusztító lehet" – közölte vasárnap Mohammed Ag Ayoya, az UNICEF guineai képviselője.

Az ebola vírusa Afrikában van jelen és vérrel, illetve más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A betegség erősen fertőző, és nincs ellene orvosság. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Azóta az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 15 ebolajárvány pusztított Afrika-szerte. A betegség összesen több mint 1300 halálos áldozatot követelt.