A kuruc.infónál vizsgálódik a San Franciscó-i bíróság

Vágólapra másolva!
A honlap tulajdonosát is tanúként idézték, hogy kiderüljön, kik a felelősek a portálon elkövetett jogsértésekért.
Vágólapra másolva!

Tanúként idézte a kurucinfó domain-bejegyzőjét és szerverszolgáltatóját a San Francisco-i kerületi bíróság, miután az antiszemitizmus ellen fellépő Tett és Védelem Alapítvány az Egyesült Államokban is eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön, kik a felelősök a nemzeti radikális portálon elkövetett jogsértésekért – írja az Átlátszó blogja. A cikk szerint a Tett és Védelem Alapítvány a magyarországi antiszemitizmus ellen harcol és a magyar zsidók érdekeinek képviseletére jött létre.

Az Átlátszó értesülései szerint az alapítvány kezdeményezésére a bíróság Varga Béla mellett a kuruc.info-nak anonim szerverszolgáltatást nyújtó CloudFlare internet-szolgáltatót is beidézte. A bírósági eljárás célja

A kuruc.infót névtelenül és amerikai szerverről szerkesztik, ezért a magyar hatóságok eddig semmit nem tudtak kezdeni a portállal. Bár a szólásszabadság az Amerikai Egyesült Államokban is alapvető jog, de ebbe nem tartozik bele a megfélemlítés vagy a gyűlöletkeltés. Ez az alapja a Tett és Védelem Alapítvány mostani keresetének is. A kuruc.info-n megjelenő tartalmat tehát védik az amerikai törvények, de ha azok személyes fenyegetettséget okoznak, például ha az ott megjelenő információk fenyegető telefonhívásokat, személyes támadásokat, vagy éppen munkahelyi diszkriminációt eredményeznek, akkor az az amerikai törvények alapján is büntethető – foglalja össze az Átlátszó.

A Tett és Védelem Alapítvány amerikai jogászara hivatkozva a portál azt is írja, hogy ebben a jogi eljárásban egyértelművé válhat a Jobbik egyes vezetői és a kuruc.info szerkesztői közötti kapcsolat is.