Webkamerás zsarolókat fogtak a Fülöp-szigeteken

Vágólapra másolva!
Fiatal lányokat csaliként használva levetkőztették áldozataikat, majd pénzért adták oda a titokban rögzített felvételt. Egy skót tinédzser a történtek miatt öngyilkos lett. 
Vágólapra másolva!

Az Interpol segítségével őrizetbe vették egy fülöp-szigeteki kiberbűnöző társaság 58 tagját, akik a vád szerint hamis profilokat hoztak létre, majd webkamerás csetelést kezdeményeztek helybeli vagy indonéz, szingapúri, amerikai és brit férfiakkal. Fiatal lányok segítségével rávették őket arra, hogy levetkőzzenek, majd a titokban rögzített felvételek nyilvánosságra hozásával zsarolták őket. Az áldozatok többségének 500 és 2000 dollár (110-400 000 forint) közötti összeget kellett fizetnie, de volt olyan is, aki 15 000 dollárt fizetett, mielőtt a rendőrséghez fordult volna.

A hongkongi hatóságok szerint legalább 530, húsz és harminc év közötti férfi dőlt be a webkamerás csalásnak, de voltak köztük fiatalkorúak is. Egy skót tinédzser öngyilkosságot követett el a zsarolás miatt, ezzel az üggyel kapcsolatban három embert vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteken.