Titkos hangfelvétel ingatta meg a lengyel kormányt

wprost lenygyelország tusk
Polish presidential candidate and leader of Civic Platform (PO) Donald Tusk (background R) listens to journalists during a debate organized by the weekly Wprost, in Warsaw 12 October 2005. Tusk's opponent in the second round of the presidential election, Lech Kaczynski of the Law and Justice (PiS) party, decided not to take part in this debate because of the magazine's articles attacking his party. AFP PHOTO WOJTEK RADWANSKI
Vágólapra másolva!
Egy hét alatt odáig űzte a lengyel kormányt egy, a hétvégén kirobbant botrány, hogy Donald Tusk miniszterelnök komolyan felvetette az előrehozott választások kiírását. A botrány egy titkos hangfelvétel nyilvánosságra hozásával kezdődött, amelyen a belügyminiszter és a jegybankelnök beszélget alkotmányellenes pénzkibocsátásról, a végső lökést azonban az adta, hogy a belbiztonsági hivatal megszállta a hangfelvételt leközlő újság szerkesztőségét.
Vágólapra másolva!

A lengyel fővárosban lévő Sowa & Przyjaciele étterem VIP-termében semmin sem spóroltak. Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter és Marek Belka jegybankelnök egy üveg vodka és különféle halételek mellett tartottak megbeszélést az étteremben még tavaly júliusban. A Spiegel beszámolója szerint az étlap átfürkészése és a rendelés leadása után a belügyminiszter azzal fordult a jegybankelnökhöz, aggódik a következő, 2015-ös választások kimenetele miatt, amelyet az ellenzéki Jog és Igazságosság pártja nyerhet, főleg a rossz helyzetben lévő költségvetés miatt. A jegybankelnök erre azt mondta, hogy ez valóban probléma, majd megjegyezte, hogy neki pedig a regnáló pénzügyminiszterrel szemben vannak fenntartásai. Ezek után elkezdtek róla alkudozni, hogyan tudnának segíteni egymáson.

A beszélgetésről készült hangfelvételt a hétvégén hozta nyilvánosságra a lengyel Wprost újság, a lehallgatási ügyből pedig egy hét alatt a 2007 óta regnáló jobbközép kormány legnagyobb botránya kerekedett, amely csütörtökre odáig jutott, hogy Donald Tusk miniszterelnök kilátásába helyezte, hogy előrehozott választásokat fognak tartani. De miért volt ennyire vészes a kiszivárgott hangfelvétel, és mivel tudott még rontani a helyzetén a lengyel kormány?

A jegybankelnök zsidózott egyet

A Wprost két hanganyagot is lehozott, és 12 oldalon keresztül ismertette a leiratukat. Az újság állítja, hogy a nyilvánosságra hozott anyagokon kívül még több órányi hangfelvétel van a birtokukban, azt azonban nem tudni, hogy kik és miért készítették a felvételeket. A frissebb felvétel idén februári, az azóta leváltott Slawomir Nowak közlekedési miniszter hallható rajta, amint Andrzej Parafinowicznál, az állami pénzügyi felügyeletért felelős pénzügyminiszter-helyettesnél próbálja elérni, hogy a felesége ellen szüntessék be az adóvizsgálatot.

A fontosabb felvétel azonban Sienkiewicz és Belka beszélgetése az étterem VIP-termében. A két felsővezető többször is trágárul beszélt, Belka jegybankelnök például lezsidózta Jacek Rostowski pénzügyminisztert. Köztük feszült volt a viszony, Rostowski ugyanis többször bírálta a Belka által vezetett jegybankot azért, mert szerinte a magas jegybanki kamatok voltak a felelősök a lengyel gazdaság lassulásáért. Belka a Wall Street Journal összefoglalója szerint végig becsmérlően beszélt a pénzügyminiszterről, és követelte a menesztését.

Középen: Marek Belka Forrás: AFP/Paul J. Richards

A dolog pikantériája, hogy nem sokkal a tavaly júliusban történt beszélgetés után Tusk miniszterelnök valóban menesztette Rostowskit, azt azonban a felvétel nyilvánosságra kerülése után tagadta, hogy Belka kérésére tette volna. Az igazi botrányt azonban nem ez okozta, hanem Sienkiewicz belügyminiszter kérése, ami az volt, hogy a jegybank avatkozzon be a gazdasági folyamatokba és bocsásson ki pénzt. Lengyelországban az alkotmány szabályozza a kormány és a jegybank kapcsolatát, és kifejezetten tiltja, hogy az állami deficitet a jegybank finanszírozza. Belka nem is ezt ígérte Sienkiewicz-nek, hanem hogy független piaci szereplőkön, azaz bankokon keresztül fogja intézni a állampapírvásárlást.

A Wall Street Journalnak a lengyel jegybank megerősítette, hogy megtörtént a beszélgetés Belka és Sienkiewicz között, azt azonban hozzátették, hogy közel két óráig tartott, a hétperces hangfelvétel kontextusból kiragadott részlet, Belka pedig nem sértette meg a törvényeket. Sienkiewicz sem tagadta a beszélgetés megtörténtét, csak annyit mondott egy televíziós interjúban, hogy a leirat pontatlan, bár azt nem tette hozzá, hogy mely részek nem hitelesek. Megjegyezte, hogy egyes dolgok durvábban hangozhattak annál, mint amekkora valódi jelentőségük volt, mert kötetlenül beszélgettek egymással.

Szóba került az előre hozott választás

Donald Tusk lengyel miniszterelnök már hétfőn reagált a hangfelvételre, puccskísérletnek minősítette a nyilvánosságra hozatalt. A volt közlekedésügyi miniszter feleségének adóügyeiről szóló hangfelvétel kapcsán azt mondta, a politikusok magatartása megbocsáthatatlan, és ennek következményei is lesznek, a belügyminiszter és a jegybankelnök tárgyalására azonban sokkal enyhébben reagált. Azt mondta, „nincs érdemi ok a belügyminiszter lemondására”.

Tusk szerint a belügyi tárca vezetője nem az ő megbízásából beszélt Belkával, de a párbeszéd tartalmáról Sienkiewicz tájékoztatta őt. "Az urak arról tárgyaltak, hogyan lehet az államnak segíteni és a negatív pénzügyi folyamatokat fékezni" – mondta a miniszterelnök. Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter a miniszterelnöki sajtótájékoztató után bejelentette, hogy az ügyészséghez fordult az illegális lehallgatás miatt.

Donald Tusk miniszterelnök Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

A lengyel parlamenti pártok körében azonban hatalmas felháborodást váltott ki az ügy. Jaroslaw Kaczynski, a legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság elnöke a kormány lemondását követelte, és kijelentette, hogy Lengyelország belső biztonsága megrendült. Ennél is komolyabb kritika volt azonban az, hogy a jobbközép kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Lengyel Parasztpártnak az elnöke bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt mérlegelik azt a lehetőséget, hogy előrehozott választásokat kezdeményezzenek. Janusz Piechocinski, aki egyben miniszterelnökhelyettes is, rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és azt mondta, hogy Sienkiewicz belügyminiszternek mennie kellene a kormányból.

A főszerkesztő kezéből akarták kitépni a laptopot

Szerdán a történet újabb fordulópontjához érkezett, amikor váratlanul rendőrök és az ügyészség emberei jelentek meg a Wprost szerkesztőségében, hogy lefoglalják a szerkesztőség tulajdonában lévő hangfelvételeket. A főszerkesztő azonban visszautasította a hanganyagok átadását, mondván hogy a sajtó forrásvédelmét biztosító törvény miatt erre csak bírósági végzés esetében köteles. Az ügyészség azonban ezt nem hagyta annyiban, és megpróbálták elvenni a felvételeket.

Küzdelem a laptopért Forrás: MTI/EPA/Radek Pietruszka

A jelenlévő újságírók élőben tweeteltek az eseményről, és előkerültek a fényképezőgépek, így tulajdonképpen az egész média azonnal értesült a rendőrségi razziáról, az internetet pedig bejártak azok a képek, amelyeken a főszerkesztő, Sylwester Latkowski a saját testével próbálja védeni a laptopját a rendőröktől és a belbiztonsági szolgálat embereitől.

„Az ügyész arra adott utasítást, hogy akár erőszakkal is vegyék el a laptopját Latkowskitól” – tweetelte az egyik újságíró. A vizsgálatnak az vetett véget, hogy a magazin szerkesztőségét ellepték az operatőrök, akik egy idő után egyszerűen betódultak abba a szobába, ahol az ügyészek Latkowski-val tárgyaltak. Az ügyészségi szóvivő szerint a munkatársaik azután vonultak vissza, miután a konfliktus „eszkalálódni kezdett”. A Wprost még videót is készített az eseményről:

A lap ügyvédje azt mondta, be fogják perelni a hatóságokat a sajtószabadság megsértése miatt. „Mi nem Putyin országában és nem is Fehéroroszországban élünk” –mondta. A lengyel főügyész ugyanakkor törvényesnek minősítette az eljárást, és hangsúlyozta, hogy a főügyészségnek nem az a szándéka, hogy korlátozza a sajtószabadságot. A hangfelvételekre pedig bizonyítékként volt szükségük a nyomozás lefolytatásához.

A nyomozás során a héten őrizetbe vették a lengyel Kormányvédelmi Hivatal egyik nyugalmazott főtisztjét és egy étteremtulajdonost is, aki nagy valószínűséggel a Sowa & Przyjaciele tulajdonosa. A lengyel belbiztonsági szolgálat szerint a letartóztatottak részt vettek a hangfelvételek megszerzésében.

A kormánypárt támogatottsága elkezdett csökenni

A szerkesztőség elleni akció után csak még jobban elharapózott a botrány. Jaroslaw Kaczynski kijelentette, hogy „a botrányos fellépés a Wprost szerkesztőségében újabb bizonyítéka annak, hogy Donald Tusk kormánya teljesen kompromittálódott”. Egy frissen kiadott közvélemény-kutatás szerint Tusk Polgári Platformjának népszerűsége májushoz képes 3 százalékponttal, 25 százalékra esett, a legerősebb párt pedig Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság (32 százalék).

Donald Tusk miniszterelnök csütörtökön mégis azt mondta, "előfordulhat, hogy az egyetlen megoldás az előre hozott választás lesz, ha a bizalmi válság annyira mélynek bizonyul". Eközben a lengyel monetáris tanács egyik tagja azt nyilatkozta, hogy Marek Belka jegybankelnöknek is fontolóra kell vennie, hogy a helyén maradása nem fogja-e tovább rontani a jegybank hitelességét.

Az újság végül engedett

Átadta a lengyel ügyészségnek a kezében lévő hangfelvételeket szombaton a Wprost című közéleti hetilap, amely a hét elején tette közzé a kormány néhány tagjának illegálisan lehallgatott beszélgetéseit. A hetilap jogásza, Jacek Kondracki elmondta, hogy az ügyészeknek átadta szombaton a bizonyítékot tartalmazó pendrive-ot, de hozzátette, nem tudja pontosan mi van rajta. A lépés újabb fordulatot hozhat.