Az ukránok szerint pokolgép okozta a gázvezeték-robbanást

Vágólapra másolva!
A robbanással egy időben állította le a Gazprom az ukrajnai gázszállítást.
Vágólapra másolva!

Pokolgép okozta az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéken az ukrajnai Poltava megyében kedden történt robbanást - közölte szerdán Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

"Azt feltételezzük, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt" - ismertette Avakov a kormányülésre készített jelentését.

Az ukrán energetikai minisztérium és a belügyminiszter már kedden is úgy nyilatkozott, hogy a robbanást terrortámadás okozhatta. Avakov kedden még azt mondta, hogy a detonáció több lehetséges okát is vizsgálják, ezek egyike a terrorcselekmény.

Az ukrán energetikai minisztérium szerdán "kitervelt felforgató cselekménynek" nevezte a robbantást, amelynek következtében mintegy tízmillió köbméter földgáz ment veszendőbe. A tárca szerdai közleménye szerint a terrorcselekmény célja az ukrán gázszállító rendszer és az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt.

A tárca emlékeztetett, hogy a robbanás időben egybeesett azzal, hogy a Gazprom orosz gázvállalat leállította az Ukrajnába irányuló gázszállításokat, és kivonult az Ukrajnába és az EU-ba irányuló orosz gázszállítások biztonságáról folyó, az EU, Oroszország és Ukrajna között zajló háromoldalú tárgyalásokból.

"Alapos okunk van feltételezni, hogy az egybeesés nem véletlen, a robbanás kitervelt felforgató cselekmény volt, melynek célja az ukrán gázszállító rendszer és az EU-tagországokba irányuló földgázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt" - áll a közleményben.