Halottá nyilvánították az eltűnt izraeli katonát

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg halottá nyilvánította a gázai övezeti konfliktus során Rafahnál pénteken eltűnt katonát, akiről úgy vélték, hogy az enklávét irányító Hamász radikális szervezet katonai szárnya elrabolta.
Vágólapra másolva!

Az izraeli haderő vasárnap hajnalban egy különleges bizottság vizsgálódásának eredményére hivatkozva azt közölte, hogy a 23 éves hadnagy a bevetés során életét vesztette pénteken. Erről a katona családját is értesítették.

Hadar Goldin vélt elrablása nagyban hozzájárult a pénteken reggel kezdődött tűzszünet összeomlásához. A Hamász fegyveresei - a szervezet állítása szerint még a fegyvernyugvás kezdete előtt, az izraeliek szerint viszont már az alatt - egy titkos alagútból izraeli katonákra támadtak Rafahnál.

Két izraeli katona halála már akkor biztossá vált, a hadnagyról viszont úgy vélték, elhurcolták a palesztin harcosok.

Nagy erőkkel keresték

Izrael kiterjedt akcióba kezdett Rafah környékén, hogy megtalálja a hadnagyot, akiről a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok szombatra virradóra azt közölte, hogy nincsenek információi róla, de lehetségesnek tartja, hogy a szervezet ott harcoló embereivel együtt életét vesztette.

A rafahi incidenst követően Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő határozott lépéseket helyezett kilátásba, Barack Obama amerikai elnök pedig követelte, engedjék szabadon Goldint, akiről akkor még úgy hitték, hogy foglyul ejtették.

Salit öt évig volt fogoly

2006-ban egy másik izraeli katonát, Gilád Salitot hurcolt el egy Hamász vezette kommandó izraeli területről egy ugyanolyan titkos alagúton át, amelyek felszámolásán az izraeli hadsereg fáradozik a mostani konfliktusban.

Salit több mint öt év után fogolycsere keretében nyerte vissza szabadságát, több mint ezer palesztin rabot engedtek szabadon, egy részüket azóta az izraeli erők újra bebörtönözték.

Folytatódnak a légicsapások

Tizenkettő palesztin halt meg vasárnap hajnalban a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet keretében végrehajtott újabb légitámadásokban - közölték palesztin egészségügyi források.

Szemtanúk szerint az izraeli hadsereg az övezet több részén is ismét erőteljesen bombázott célpontokat. A kórházi források szerint kilencen az övezet déli részén fekvő Rafah közelében, hárman a Gázai övezet középső részén haltak meg.

Az izraeli erők szombaton is lőtték Rafah városát, az ágyútűzben a palesztin hatóságok szerint aznap 35 ember vesztette életét.