Nem engedi Ukrajnába Putyin segélyét a belügyminiszter

Ukrán válság, Orosz segélyszállítmány
Ukrán válság - Orosz segélyszállítmány
Vágólapra másolva!
A Kelet-Ukrajnába tartó orosz segélyszállítmány semmiképpen nem lépheti át az ukrán határt – jelentette ki az ukrán belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

„Harkov megye területén keresztül Semmilyen Putyin-féle humanitárius konvoj nem mehet keresztül. A cinikus agresszor provokációja a mi területünkön megengedhetetlen. Ez a hivatalos, személyes álláspontom. Azt a 30 tonna sót, amit Putyin 'humanitárius segélyként' szállít, szórja csak a saját ..." – szó szerint ezeket írta percekkel az orosz segélyszállítmánnyal megrakott, közel 300 járműből álló konvoj orosz–ukrán határra érkeztének tervezett időpontja előtt Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a legnagyobb közösségi portálon.

Orosz segélyszállítmány Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Teljes út- és hírzárlat

Az útitervnek megfelelően a konvojnak magyar idő szerint 11 órakor kellett volna befutnia a pletenyevkai határátkelőre, ám a karaván pár kilométerrel a határ előtt megtorpant, hogy bevárják a lemaradozókat. A Szevodnya tudósítása szerint a terminált már órákkal a jelzett időpont előtt lezárták a hatóságok. Az átkelőhöz vezető útról elterelték a forgalmat. Sem gépkocsival, sem gyalogosan nem közelíthető meg.

Mindenki másképp csinálná...

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mi lesz a konvoj további sorsa. Kijev továbbra is kitart amellett, hogy a kétezer tonnányi szállítmányt ukrán járművekre kell átrakodni, a Nemzetközi Vöröskereszt hivatalos képviselőinek ellenőrzésével. Ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter állítása szerint az ukrán féllel már megállapodtak abban, hogy a kamionokon ukránra cserélik a rendszámokat, és azok az út hátralévő részében a kijevi kormányzat, illetve a Vöröskereszt képviselőinek kíséretében teszik meg az utat. A nemzetközi segélyszervezet pedig továbbra is kitart amellett, hogy mindeddig semmilyen információja nincs a szállítmány tartalmáról, és amíg nem nyerhetnek teljes és korlátlan betekintést a kamionok ponyvái alá, nekik semmi közük az egészhez.