Ukránok milliói költöznek orosz földre

Vágólapra másolva!
Egy év alatt egymillióval nőtt az Oroszországban tartózkodó ukránok száma, és több tízezren laknak ideiglenes orosz menekülttáborokban. Vlagyimir Putyin kormánya segélyszállítmányt küld a háború sújtotta kelet-ukrán területekre, amiben azért akad a szakadároknak szánt üzemanyag is.
Vágólapra másolva!

Már 2,6 millió ukrán tartózkodik Oroszország területén, azaz egy év alatt egymillióval nőtt az orosz tartózkodási engedélyt vagy menedékjogot kérők száma -közölte az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat.

Nem jut mindenkinek munka

A hivatal szerint az áttelepülni vágyók többsége Délkelet-Ukrajnából érkezett: 240 ezren kérnek menedékjogot Oroszországban, több mint 115 ezren pedig ideiglenes tartózkodási engedélyért fordultak a hatósághoz. Munkavállalási engedélyt 400 ezer ukránnak adtak ki – tájékoztatott a szolgálat.
Az ukrán vendégek ugyanakkor nem mindig kapnak a képzettségüknek megfelelő állást: a délkelet-oroszországi Szaratov területére például több tanár, orvos és diplomás szakember érkezett, de nem találnak munkát..

Tízezrek laknak orosz táborokban

A rendkívüli helyzetek minisztériuma már arról számolt be: hogy több tízezer ukrán él orosz ideiglenes befogadó táborokban: a 35 ezer menekült harmada gyerek – mondta el Alekszandr Dobrisevszkij, a minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy az utóbbi hetekben fokozatosan csökkenni kezdett a táborok száma, és másfél ezren hagyták el a befogadó állomásokat.

Benzint is küldenek a szakadároknak

Az orosz kormány eközben segélyeket is küld a háború sújtotta kelet-ukrajnai területekre, a szakadárok megsegítésére, a kijevi kormány engedélye nélkül. A vasárnap indított segélyszállítmányt ugyanakkor 18 benzinszállító kamion és négy kísérő jármű követi, ami nem tartozik a humanitárius segély kategóriájába –hívta fel figyelmet jelentésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet.