Egyre több ország korlátozza az internet szabadságát

Vágólapra másolva!
Egyre több ország tesz lépéseket az interneten zajló információáramlás és szabad véleménynyilvánítás korlátozására - állapítja meg a Freedom House "A szabadság a neten - 2014" című, csütörtökön közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

A washingtoni központú nem kormányzati szervezet szerint a kérdésben vizsgált 65 országból 36-ban tapasztalták az internet szabadságának csökkenését, s ezt a tendencia immár negyedik egymást követő évben folyatódott.

A Freedom House rámutat, hogy a korábbiaktól eltérően, amikor a legtöbb kormány inkább a színfalak mögül igyekezett ellenőrizni a világhálót, az országok gyors ütemben hoztak olyan új törvényeket, amelyek legitimálják a meglévő elnyomást és gyakorlatban is kriminalizálják a másként gondolkodók online megnyilvánulásait. Emellett drámaian fokozódott a független hírportálokra gyakorolt kormányzati nyomás.

A korlátozók

A jelentés összefoglalója szerint bár az internet-használatot legkeményebben Iránban, Szíriában, Kínában, Kubában és Etiópiában cenzúrázzák, a legnagyobb romlás ebben a tekintetben tavaly Oroszországban, Törökországban, Ukrajnában és Angolában következett be. Oroszországban Vlagyimir Putyin újabb elnöki mandátumának 2012-es kezdete óta több törvényt is életbe léptettek az ellenzéki online médiatartalmak blokkolása érdekében, Törökországban pedig hónapokra elérhetetlenné tették a YouTube és a Twitter szolgáltatását.

Magyarország a 10.

Az internet-használatot legkevésbé korlátozó országok csoportját a jelentés szerint Izland vezeti, Észtország és Kanada előtt, mögöttük a 4-6. helyet pedig Ausztrália, Németország és az Egyesült Államok foglalja el. A felmérésben szabadnak minősített 19 ország között Magyarország a tizedik legjobb értékelést kapta.