Európai nagyköveteket rendelt be Izrael

2014.01.17. 13:11

Elfogadhatatlannak tartja az Izrael elleni és palesztinok melletti egyoldalú álláspontjukat.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter magához rendelte pénteken több európai uniós tagország nagykövetét. Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország nagyköveteit Liberman arra figyelmeztette, hogy az Izrael elleni, a palesztinok oldalára hajló állandó egyoldalú álláspontjuk elfogadhatatlan.

Csütörtökön Nagy-Britanniában, Olaszországban és Franciaországban hívatták a külügyminisztériumba az ottani izraeli nagyköveteket, miután Izrael bejelentette, hogy újabb 1800 lakást épít a megszállt Ciszjordániában. Avigdor Liberman szerint ezen országok álláspontja olyan érzést kelt, mintha kifejezetten törekednének arra, hogy Izraelt hibáztassák. Az ország képviselőivel szembeni állandó kritika ugyanakkor Európában "lehet, hogy ellenkező hatást ér el" - tette hozzá.

A miniszter álláspontja szerint "Izrael nagy erőfeszítéseket tesz, hogy lehetővé tegye a palesztinokkal folytatott párbeszédet. Ezeknek az államoknak a véleménye elfogult, nem kiegyensúlyozott, figyelmen kívül hagyja a valóságot és valós csapást mér a felek közti megegyezés lehetőségére."

Az izraeli nagykövetek csütörtöki berendelése miatt - a külföldi újságíróknak tartott szokásos évi fogadáson - Benjámin Netanjahu miniszterelnök képmutatónak nevezte az európai uniós országokat. "Mikor hívták be a Palesztin Hatóság követeit az Izrael elpusztítására felszólító uszítás miatt?" - tette fel a kérdést. "Úgy gondolom eljött az ideje véget vetni ennek a képmutatásnak, és bevezetni némi egyensúlyt és méltányosságot" - tette hozzá. A fogadáson tartott beszédében Netanjahu hangoztatta, hogy álláspontja szerint a ciszjordániai telepesek ügye nem áll kapcsolatban a békefolyamattal, amelynek legfőbb akadálya szerinte az, hogy nem akarják elismerni Izrael zsidó államként való létjogosultságát.