Véres összecsapás a krími parlament előtt

2014.02.26. 15:13

A rendőrök tehetetlenek, a több mint ötezer ember szabadon csatázhat Szimferopolban.

Krími tatárok és oroszbarát aktivisták csaptak össze szerdán az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban.

Az autonóm terület parlamentje előtt két ellentábor kezdett tüntetést: a kijevi hatalomváltást támogató krími tatárok és az azt ellenző oroszbarát csoportok. Előbbiek közel ötezren vonultak a parlament elé, utóbbiak a megmozdulás kezdetekor néhány százan voltak, de helyi jelentések szerint létszámuk gyors ütemben növekszik. Az összetűzésnek már sérültjei is vannak, több vérző fejű sebesültről érkeztek jelentések.

A védőfelszerelés és pajzsok nélkül kivezényelt rendőrök nem képesek helyreállítani a rendet, kivonultak a két tábor közül, amelyet addig elválasztottak egymástól. Rohamrendőrök és más különleges belügyi rendőri alakulatok nem láthatók a helyszínen.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Taras Litvinenko

A Krím félsziget problémás terület, ahol Oroszország legjelentősebb fekete-tengeri hadikikötője található, és ahol a lakosság jelentős része orosz. Ők szívesen látnák a területet Ukrajnától függetlenként, akár Oroszország részeként is. A radikális orosz nacionalisták által keltett helyi felszültséghez itt hozzájön még a krími tatárok ügye. A területről 1944-ben Sztálin által kitelepített tatárok folyamatosan települnek vissza, amiben Kijev is segíti őket.

Visszatelepülésük miatt a helyi társadalmi feszültségek erős etnikai színezetet kapnak, amely alkalmanként tettlegességig fajul.

Közben rendkívüli ellenőrzést rendelte el Vlagyimir Putyin államfő két oroszországi katonai körzetben. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta: az elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, arra adott utasítást, hogy az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben, a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben és a légvédelmi erőknél hajtsanak végre ellenőrzést március 3-ig.

Tavaly hasonlóan váratlan ellenőrzések és hadgyakorlatok többször is voltak Oroszországban.