Nevetség tárgyává vált az USA budapesti nagykövetjelöltje

Vágólapra másolva!
Az amerikai diplomaták szervezete arra kérte a szenátust, hogy utasítsa el Obama három adománygyűjtőjének nagyköveti kinevezését. 
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Külszolgálati Egyesület (AFSA) 15 volt elnöke azt kérte a szenátustól, hogy utasítsa el Barack Obama elnök három kampánytámogatójának nagyköveti kinevezését – írta hétfőn internetes oldalán a The Washington Post.

Az AFSA volt elnökei közös levelükben rámutattak, hogy a három jelölt – az oslói képviselet irányítására készülő George Tsunis, a budapesti nagykövetség élére szánt Colleen Bell (a róla szóló portrénkat itt olvashatja) és a Buenos Aires-i diplomáciai misszió vezetésére kiszemelt Noah Bryson Mamet – "széles körben nevetség tárgyává vált, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem külföldön is", amikor a szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásukon korlátozott tudásról tettek tanúbizonyságot a leendő fogadó országokkal kapcsolatban.

Bell és Tsunis jelölését a demokrata többségű szenátus külügyi bizottsága februárban jóváhagyta, Mametről még nem szavazott a testület. A nagyköveti jelöléseket a szenátus plenáris szavazásának kell jóváhagynia.

Szokatlan levelükben – amelyet Harry Reidnek a szenátusi demokrata többség vezetőjének, Mitch McConnellnek, a republikánus kisebbség vezetőjének, valamint 11 másik szenátornak küldtek el – a diplomataegyesület volt elnökei azt hangoztatták, hogy a három jelölt teljesítménye és az amiatt kirobbant vita a kezdetektől fogva "súlyosan károsította" annak lehetőségét, hogy az érintettek hatékonyan képviselhessék az Egyesült Államokat.

A 16 ezer aktív és nyugállományú diplomatát tömörítő AFSA 28 tagú kormányzótanácsa a múlt héten perrel fenyegette meg az amerikai külügyminisztériumot arra az esetre, ha nem bocsátja rendelkezésére az érintett nagykövetjelöltek alkalmasságát igazoló okmányokat.