Oroszország elismerte a Krím önállóságát

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a Krímet független államként elismerő rendeletet hétfőn - közölték orosz hírügynökségek a Kreml sajtószolgálatára hivatkozva. Az elnöki rendelet a Krím lakosainak 2014 március 16-án tartott népszavazáson kinyilvánított akaratát veszi figyelembe – áll a szövegben.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt törvénytelennek tartja azt a népszavazást, amelyre Putyin rendelete hivatkozik, ennek következtében orosz illetve ukrán kormányzati tisztviselők és parlamenti képviselők számláit fagyasztották be, beutazásukat megtiltották. Barack Obama amerikai elnök jelezte, hogy a Fehér Ház kész további szankciókat elrendelni, attól függően, hogy Oroszország stabilizálja, vagy éppen ellenkezőleg, élezi a helyzetet. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is lát esélyt a válság diplomáciai rendezésére.

Az unió is azt sürgeti, hogy a békés rendezés érdekében Oroszország vonja vissza csapatait a Krímből. Az orosz külügyminiszter helyettes, Szergej Rjabkov viszont azzal vádolta az Egyesült Államok vezetését, hogy „a realitásokat betegesen nem akarja elismerni”. Szerinte az amerikaiak csak a saját, egyoldalú és kiegyensúlyozatlan megközelítésüket akarják ráerőltetni a világra. Ukrajna kész lenne tárgyalni Oroszországgal, de a Krím félsziget elcsatolásától mereven elzárkózik.