Haiti a Santa Mariára építi az országimázskampányt

2014.05.16. 18:03

Kolumbusz Kristóf Santa Maria nevű zászlóshajója Haiti számára nemzeti kincs, és az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje roncsok helyét.

Barry Clifford amerikai régész a héten jelentette be, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a több mint öt évszázaddal ezelőtt elsüllyedt híres hajó maradványai Haiti északi partjainál, a tenger mélyén találhatók. A szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot, és le is fényképezték, ám akkor még nem tudták azonosítani. A 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján azonban Clifford arra jutott, hogy a Santa Maria roncsait találhatták meg.

"Ha megerősítik ezt a felfedezést, annak óriási jelentősége lesz nemcsak Haiti, hanem az egész világ számára" – írta a Twitteren a haiti miniszterelnök. Lamothe azt is közölte, hogy személyesen beszélt Clifforddal, aki biztosította őt arról, hogy "ez a lelet a haiti népé". A régész a hét elején arról beszélt, hogy a feltárás megkezdése attól függ, mikor kapnak engedélyt a haiti kormánytól.

A haiti kormányfő az engedélyről nem szólt, ám hangoztatta, hogy a közös munka során ügyelni kell majd arra, hogy a roncsok vélt helyét megfelelően kezeljék, és ezáltal biztosítva legyen a régészeti feltárások védelme. Lamothe közleményében egyúttal hangsúlyozta: ez a "nagy esemény" a világ figyelmét Haitira irányítja. A közép-amerikai ország számára rendkívül fontos cél a turisztikai ágazat újbóli beindítása.