Legalább 10 halottja van a boszniai áradásoknak

Áradás, árvíz Boszniában
Bosnian rescuers evacuate people in a canoe in a flooded street in the northern town of Maglaj on May 16, 2014, as severe flooding hit Bosnia, which saw its heaviest rains in the past 120 years. The authorities declared a state of emergency in several parts of Bosnia, ordering the army to help out rescuers. AFP PHOTO ELVIS BARUKCIC
Vágólapra másolva!
Emberemlékezet óta nem volt ilyen súlyos természeti csapás Szerbiában illetve Bosznia és Hercegovinában. Az áradó folyók miatt ezreket telepítettek ki, az áldozatok számát pedig csak megbecsülni lehet: a hatóságok csak az árhullám levonulása után közlik. Szerbiában a mentést a magyar katasztrófavédelem is segíti.
Vágólapra másolva!

Bosznia-Hercegovinában a hivatalos adatok szerint eddig tíz halálos áldozata van az áradásoknak és az esőzéseknek, meg nem erősített hírek szerint viszont az utóbbi három napban már legalább tizenhatan életüket vesztették és többen eltűntek. A legsúlyosabb helyzet az észak-boszniai Maglajban és Dobojban alakult ki, ahol a Bosna folyó áradása okozott súlyos gondokat.

Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A boszniai meteorológusok szerint 120 éve - amióta nyilvántartják az időjárási adatokat - nem esett ennyi eső. Három nap alatt három hónap csapadékmennyiségének megfelelő eső esett. Sok helyen szünetel a vasúti és a szárazföldi közlekedés, illetve földcsuszamlások veszélyeztetik a lakóházakat.

Szombaton a Száva folyó áradása miatt Bijeljinából mintegy 10 ezer személyt menekítettek ki. Terepjárókkal, csónakokkal és helikopterekkel mentik az embereket, amelyben a boszniai fegyveres erők, az Európai Unió békefenntartó erejének (EUFOR) katonái és civilek is részt vesznek.

Óriási mentőakció Szerbiában

Válságos a helyzet a szerbiai Obrenovacban is. A Száva és a Kolubara folyók közelében lévő városban ezrek várják, hogy a szerb katonák és rendőrök evakuálják őket. A Belgrádtól délre fekvő településen nincs áram és ivóvíz, írják a szerbiai lapok. A várost szinte teljesen elöntötte a Kolubara, de egy gátszakadás miatt félő, hogy a Száva vize is betörhet. Eddig több mint 1200 embert mentettek ki helikopterekkel, a városból érkező segélykérő üzenetek szerint az obrenovaciak a magasabb házak tetőin várják, hogy kimentsék őket.

Az áldozatok számát csak a víz levonulása után közli a belgrádi belügyminisztérium, de becslések szerint eddig legalább húszan haltak meg az áradásban. Mivel az újságírók sem közelíthetik meg a települést, Obrenovacból egyre kevesebb információ érkezik.

A mentésben csónakok és a hadsereg kétéltű járművei is részt vesznek. A katonák és a rendőrök munkáját a csendőrség, a tűzoltók, a búvárok és a hegyi mentőszolgálat tagjai is segítik. A helyszínre már megérkezett egy orosz és egy szlovén csoport. Magyarország öt motorcsónakot, egy csónakot és egy mentőhelikoptert küld segítségül Szerbiának. A Hunor hivatásos mentőszervezet huszonhat fős csapata szombaton indult el. A városban az éjjel akadozott a mentés, mert a csónakokból kifogyott az üzemanyag. A nap folyamán azonban elegendő benzint vételezhettek a mentőcsoportok.

Az Obrenovac melletti Baric kitelepítéséről szombaton kora délután döntöttek. Az árhullám délután 5 óra körül fog tetőzni, a települést addig ki kell üríteni, akár erőszakkal is, közölte a szerb belügyminisztérium.

Az áradó Száva miatt más településeken is készültségben vannak. Úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból kiürítik Sremska Mitrovica egy részét. Sabacnál is súlyos volt a helyzet, az éjjel önkéntesek segítettek a mentésben.