A megfigyelési botrányt kirobbantó Snowden hazamenne

Vágólapra másolva!
Edward Snowden, az amerikai megfigyelési botrányt robbantotta ki tavaly. Az általa kiszivárogtatott dokumentumokból kiderült, hogy az amerikai kormányzat több millió embert megfigyel, akár telefonján, akár levelezésén keresztül. Snowden Oroszországban van, de szeretne hazamenni.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden fontolgatja, hogy bizonyos feltételek mellett visszatérjen az Egyesült Államokba - mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikus németországi ügyvédje a Spiegelnek.

Wolfgang Kaleck a német hetilap vasárnapi számában közölt interjúban elmondta, hogy zajlanak tárgyalások Snowden esetleges hazatéréséről. "Mindenki, akinek köze van az ügyhöz, tudatában van annak, hogy a legésszerűbb egy, az amerikai hatóságokkal egyetértésben születő megoldás lenne" - emelte ki Snowden jogi képviselője, hozzátéve, hogy "Amerika nem felejt", és bármikor lecsaphat. "Ha nem most, akkor 5 év múlva, és ha nem 5 év múlva, akkor 10 vagy 20 év múlva", ezért "legalábbis középtávon" megpróbálnak "Edward Snowden számára elfogadható megoldást" találni.

A megoldás fontos része, hogy Snowdent ne kezeljék "veszélyes árulóként", hanem rehabilitálják és "méltassák átfogóan" a tevékenységét - mondta Kaleck. Szerinte védence nem tanúsított önző magatartást, nem okozott kárt, ennek alapján pedig "egy demokratikus amerikai kormányzattól remélhető, hogy segíteni fogja a hazatérését". Az egyeztetésekről további részleteket nem közölt, de azt elmondta, hogy maga Snowden nem vesz részt azokon.

Az informatikus közeli jövőjéről azt mondta, hogy az orosz hatóságok várhatóan meghosszabbítják a július végén lejáró oroszországi tartózkodási engedélyét.

Edward Snowden 2013 közepén szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től. Ezért hazájában, az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani. Azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. Az informatikus augusztusban egy évre menedékjogot kapott Oroszországban.

Ugyanakkor a Snowden által kirobbantott botrány vezetett ahhoz is, hogy az amerikai képviselőház csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az amerikai telefonhívások esetében véget vet az NSA úgynevezett metaadatgyűjtési gyakorlatának. Az ügyet hamarosan a szenátus is napirendre tűzi.